Helah Memancing Adik Ajar Saya

Siapa yang tidak mengingati sesuatu yang mereka pelajari daripada datuk mereka? Perkara-perkara yang orang tua kita ajarkan kepada kita kekal bersama kita selama-lamanya dan, dalam banyak kes, menjadi tradisi keluarga yang sebenar. Begitulah halnya dengan beberapa petua memancing yang saya pelajari daripada datuk saya.

Orang tua itu dahulunya mempunyai adat tersendiri dalam memancing dan sebenarnya dia sangat pandai memancing. Salah satu muslihatnya ialah sentiasa mencari tempat yang paling menarik untuk ikan. Dia tahu bahawa ikan berkumpul di sekitar struktur pantai (semula jadi atau buatan manusia), seperti jeti atau tebing dengan dasar tenggelam secara beransur-ansur.

Tempat-tempat ini berfungsi sebagai tempat perlindungan ikan kecil, dan sebagai kawasan makan ikan besar. Di sanalah kita mempunyai lebih banyak peluang untuk memancing. Tebing dalam, sebaliknya, bukanlah tempat yang menarik untuk ikan. Sebab itu orang tua itu selalu berpesan agar saya mengelak daripada mereka.

2-Memancing-dan-menavigasi-dengan-keluarga.jpg

Terdapat cara untuk mengenal pasti sejauh mana kedalaman ikan yang saya pelajari lama dahulu. Ia boleh diukur menggunakan kaedah yang mudah dan berkesan. Atuk saya pernah menanda garisan tepat pada gelendong sebaik sahaja dia mengikat ikan. Ini boleh dilakukan dengan penanda berwarna atau dengan mengapurnya dengan sekeping pita kecil. Setelah cangkuk dilemparkan semula, garisan dibenarkan berjalan sehingga tanda keluar dari gelendong. Dengan cara ini, anda akan sentiasa mencapai kedalaman di mana ikan berada.

Saya juga belajar bahawa umpan hidup adalah lebih baik. Umpan segar dan semula jadi mengeluarkan bau yang menarik ikan lebih dekat ke mata kail. Cacing, kata datuk saya, adalah yang paling menyelerakan dan mesti dicucuk di kepala supaya tidak ada peluang untuk melarikan diri.

Semua helah ini adalah sebahagian daripada rutin memancing saya bersama beberapa adat yang hampir menjadi ritual keluarga. Seperti yang dilakukan oleh datuk, saya selalu menggunakan joran yang sama sebagai azimat bertuah. Saya meletakkannya di kedudukan yang sama dan di tempat yang sama apabila saya pergi memancing di dalam bot. Malah, saya masih mempunyai joran yang sama yang saya gunakan semasa saya kecil.

3-Memancing-dengan-keluarga.jpg

Adat ini mungkin tidak mempunyai asas sebenar, tetapi ia adalah sebahagian daripada warisan yang saya warisi daripada datuk saya dan saya sudah mengajar anak saya. Memancing mengeratkan kesatuan dengan orang tersayang sambil kita berehat dan menikmati alam semula jadi.

Anak saya sudah meminati sukan ini. Dan walaupun kami tidak selalu bernasib baik, saya berharap suatu hari nanti untuk menjadi sebaik datuk saya dan dia menghargai tradisi keluarga ini seperti saya.

Ketahui lebih lanjut tentang Cara memancing dan belayar. Nikmati hari di luar rumah bersama keluarga dan rakan anda. Ingat bahawa anda mesti membeli lesen memancing anda sebelum anda pergi memancing.


Anda mungkin juga berminat

Bruna Carincotte

Bruna Carincotte

Bruna Carincotte membawa kepada RBFF pengalaman antarabangsa yang luas dalam pemasaran, komunikasi dan perhubungan awam. Berasal dari Brazil, dan fasih berbahasa Portugis, Sepanyol dan Inggeris, Bruna mempunyai pengalaman selama 13 tahun dalam komunikasi, dengan kemahiran pengurusan projek yang berkaitan dibangunkan di Amerika Latin, Eropah dan Amerika Utara.
Bruna kini menyelia perhubungan awam dan strategi media sosial, serta pembangunan kandungan untuk saluran media sosial RBFF dan ia Take Me Fishing™ | Kempen jenama Vamos a Pescar™.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *