Heidi Troniseck, pengantin lelaki kepada Richard Davison: senjata rahsia pemenang pingat

 • Richard Davison, yang merupakan ahli pasukan pemenang pingat perak Britain pada Kejohanan Dunia Dressage di Herning pada Ogos, mempunyai senjata rahsia dalam pengantin lelakinya yang sedang mengembara, Heidi Troniseck.

  Dalam temu bual pada episod minggu ini The Kuda & Anjing Podcast, Richard mendedahkan bahawa Heidi bukan sahaja mengambil berat tentang tunggangan asalnya Bubblingh, tetapi juga mempunyai peranan penting dalam menyokong latihan dan pembangunan kudanya.  “Dia akan membawa Bubblingh keluar beberapa kali sehari di sebuah pertunjukan, jelas sekali dengan kerah kepala, tetapi bukan hanya untuk memberinya rumput dan mendapatkan cahaya matahari – itulah yang semua orang harus lakukan dengan kuda mereka apabila mereka stabil di pertunjukan – tetapi untuk membantu latihannya supaya dia belajar untuk berdiri diam,” jelas Richard.

  “Dia mempunyai naluri penerbangan yang sangat besar, jadi apabila anda berjalan-jalan dia di tempat pameran besar dengan ramai orang dan bunyi bising, naluri penerbangan itu boleh dicetuskan. Apabila naluri penerbangan dicetuskan, kuda menggerakkan kaki mereka dengan sangat pantas, jadi dia melatihnya untuk menangani apa yang akan menjadi pencetus penerbangan – bendera yang mengepak atau bunyi atau muzik yang kuat – tetapi sebenarnya untuk mengekalkan kakinya.

  “Kerja asas itu sangat penting, sangat membantu dan kritikal untuk persembahannya di pertunjukan.”

  Richard Davison seterusnya menjelaskan bahawa pengantin lelakinya Heidi Troniseck kadang-kadang akan bersama Bubblingh di arena utama pada suatu acara.

  Dia berkata: “Jika penganjur membenarkan saya, dia akan datang ke dalam penyampaian hadiah dengan kuda atau sekurang-kurangnya permulaan penyampaian hadiah. Itu bukan kerana saya memerlukan kuda itu dipegang kerana saya mungkin terjatuh – sentuh kayu – tetapi kerana terdapat perkaitan mental untuk kuda yang bersamanya dan di atas tanah. [he should stand still]kerana dia telah melakukan banyak kerja asas dengan kuda itu. Penyampaian hadiah yang besar boleh menjadi sangat menakutkan, terutamanya yang dalaman, untuk kuda, kerana bunyi bising daripada orang ramai, tepukan, perhatian.

  “Begitu juga kadang-kadang apabila kami dibenarkan berlatih di gelanggang utama, dia akan membawa Bubblingh mengelilingi arena berbanding saya menunggang. Jadi dia meletakkan dia dalam suasana itu, tetapi terdapat perkaitan dengannya di atas tanah.

  “Ia adalah satu kerja yang sangat holistik untuk membangunkan kuda persaingan – ini semua tentang apa yang berlaku di dalam fikiran kuda.”

  Dengar lebih lanjut tentang peranan pengantin lelaki dalam pasukan Richard, pengalamannya di Kejohanan Dunia dan rancangan seterusnya untuk Bubblingh dengan menonton episod 125 The Horse & Hound Podcast di sini atau cari “The Horse & Hound Podcast” dalam apl podcast kegemaran anda.

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk meningkatkan langganan anda untuk mengakses kami perkhidmatan dalam talian yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *