Hayley Frielick membuat debut lima bintang hemisfera utara dengan bekas kuda lumba

 • Hayley Frielick membuat debut lima bintang hemisfera utara minggu ini di Mars Maryland 5 Star.

  Pelumba berusia 29 tahun itu adalah seorang warga dunia. Ibu bapanya berasal dari Afrika Selatan dan dia dilahirkan di Amerika Syarikat, tetapi dibesarkan di Australia dan juga menghabiskan beberapa tahun tinggal di Scotland.  “Sudah lama datang ke sini,” kata Hayley selepas ujian pakaiannya semalam di Dunedin Black Watch (Nelson). “Saya pada asalnya mempunyai kuda lain yang saya mahu datangi pada tahun 2020, tetapi jelas kami terpaksa menukar rancangan dengan Covid.

  “Saya sangat teruja kami dapat membawa lelaki ini – saya mahu datang untuk acara ini kerana saya fikir ia akan menjadi trek yang bagus untuk anak tulen, berbukit dan berliku. Dia macam kereta laju sikit.”

  Apabila Hayley mula mencari untuk membuat perjalanan pada bulan Jun, dia mendapati penerbangan untuk Dunedin Black Watch dan anak kandungnya berusia lima tahun yang dipanggil Dunedin My Goodness adalah terhad.

  Dia menjelaskan: “Kami mempunyai notis dua minggu – mereka berkata, ‘Adakah anda mahu penerbangan ini atau tidak? Kami tidak pasti bila yang seterusnya.’ Jadi saya terpaksa membuang kuda-kuda itu di atas kapal terbang dan berkata, ‘Jumpa di sana, kawan-kawan’ dan mengemas barang-barang saya yang lain di Australia.

  “Mereka terpaksa pergi jauh – Melbourne, Hanoi, Doha, Luxembourg, Chicago dan kemudian trak ke Philadelphia. Jadi ternyata Nelson datang lebih awal kerana dia memerlukan sedikit masa untuk pulih selepas perjalanan itu.”

  Hayley Frielick kini berpangkalan dengan pelumba Australia Dominic Schramm dan isterinya Jimmie hanya 20 minit perjalanan dari Maryland 5 Star.

  “Saya belum membeli tiket pulang,” katanya. “Rancangannya hanya untuk melakukan ini dan fokus pada itu selepas itu, tetapi saya menyukainya setakat ini. Saya bertuah kerana saya dilahirkan di sini dan mempunyai pasport AS, jadi harap saya tidak boleh ditendang keluar. Jadi untuk masa hadapan yang boleh dijangka, saya fikir saya akan bertahan.”

  Hayley Frielick dan kawan baiknya Katie Robertson membeli Nelson bersama-sama.

  “Katie agak mewah dan Scotland, dan saya membawanya ke kawasan pedalaman untuk melihat baka tulen di luar landasan ini,” kata Hayley. “Yang pertama dipanggil Bob dan dia berkata, ‘Oh, saya mahu yang itu kerana namanya Bob.’ Kemudian kami melihat Nelson dan dia berkata, ‘Saya suka si kecil berkulit hitam, dia mempunyai canter yang bagus – bolehkah kami mengambilnya juga?’

  “Kami mendapat mereka dengan dua untuk satu perjanjian dan kuda yang lain, Bob – ironisnya dinamakan Dunedin The Brave, kerana dia takut dengan ekornya sendiri apabila kami mendapatkannya – layak untuk empat bintang juga. Oleh itu, kami sangat bertuah kerana mendapat keturunan tulen di luar landasan yang baru sahaja naik ke peringkat. Saya tidak tahu bahawa ia sentiasa semudah itu.”

  Hayley berkata Nelson ialah “haiwan peliharaan terbesar dan biji mata saya”.

  Dia berkata: “Dia mahu makan semua makanan dan pelukan kamu. Dia membenci kuda lain, tetapi mengasihi manusia dan menyayangi haiwan lain. Dom dan Jimmie mempunyai kucing dan salah seorang daripada mereka telah menunggangnya, dan dia berkawan baik dengan Labrador saya, yang juga terbang dari Australia.”

  Pasangan itu mendapat markah 38.5 untuk ujian dressage mereka semalam dan Hayley gembira dengan Nelson.

  “Beliau cemerlang – saya sangat teruja dengannya,” katanya. “Dia berasa seperti dia benar-benar bersama saya di sana. Saya fikir dengan litar lumba berdekatan dan semua yang berlaku di sini, dia mungkin lebih teruja. Saya boleh menunggang beberapa bahagian dengan lebih baik kerana dia sebenarnya mahu melakukan ujian yang hebat.”

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Ikuti semua berita tergempar, cerapan di sebalik tabir dan aksi terbaik sepanjang Maryland 5 Star tanpa had pada jumlah yang anda boleh baca dari serendah £1 setiap minggu dengan Langganan tapak web tanpa had Horse & Hound. Daftarlah sekarang. Selain itu, nikmati laporan majalah penuh kami tentang Maryland, termasuk analisis mendalam dan ulasan eksklusif daripada Mark Phillips, dalam majalah minggu depan (20 Oktober).

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *