Hawtins Delicato, bekas tunggangan Carl Hester, dijual kepada penunggang baharu

 • Hawtins Delicato, bekas tunggangan utama Carl Hester yang baru-baru ini berkempen oleh rakan Olympian Fiona Bigwood, telah dijual kepada pelumba baharu.

  “Saya perlu mencubit diri sendiri bahawa dia berdiri di kandang saya,” kata pemilik baharu Del, pelumba pakaian grand prix yang berpangkalan di Aberdeen, Fenella Quinn.  Anak lelaki Diamond Hit berusia 14 tahun itu adalah sebahagian daripada pasukan pemenang pingat gangsa di Sukan Ekuestrian Dunia pada 2018 bersama Carl, semasa tahun pertama gelding di grand prix. Dalam penampilan antarabangsa terakhir mereka bersama pada 2019, Carl dan Del berada di tempat kedua selepas Charlotte dan Mount St John Freestyle, di Olympia, di mana mereka memperoleh 84.47% dalam gaya bebas.

  Apabila Sukan Olimpik Tokyo ditangguhkan pada 2020 kerana wabak itu, Carl menawarkan Fiona peluang untuk duduk di Del dan dia kemudian membelinya. Fiona dan Del membuat penampilan sulung pertandingan mereka bersama-sama pada April 2021, dan meraih beberapa tempat teratas sepanjang tahun, termasuk kemenangan dalam grand prix istimewa di Hartpury dan Sint Truiden International dan Profil Tinggi Keysoe.

  “Saya sentiasa menyayangi Del, dia adalah seekor kuda yang sentiasa saya suka menonton dan apabila saya mendengar dia berada di pasaran, saya tahu saya perlu pergi dan mencubanya,” kata Fenella. H&H.

  Pelumba grand prix dressage telah mengambil tunggangan bekas Carl Hester, Hawtins Delicato

  Fenella bergambar di Del

  Pemain berusia 28 tahun itu telah “diam-diam membuka matanya” untuk satu lagi kuda grand prix selepas tunggangan utamanya, Creatzo, mengalami kecederaan padang sejurus selepas dia kembali dari Compiegne CDI3* pada Mei. Fenella berkata pada masa ini tidak diketahui sama ada dia akan kembali ke peringkat teratas.

  “Apabila saya mendapat panggilan untuk mengaturkan menonton Del, saya berada di Sepanyol untuk bercuti dan saya fikir mengacaukannya; Saya menaiki pesawat ke London dan memandu untuk melihatnya di Carl sebelum sesiapa tahu saya telah pergi.”

  Fenella, yang membuat penampilan sulung grand prix pada 2021, berkata menunggang Del buat kali pertama adalah “setiap perkara ajaib seperti yang dia harapkan”.

  “Ia sangat menyayat hati menunggang di hadapan Carl – digabungkan dengan menunggang kuda yang telah dilatih dan dipertandingkan. Saya tidak mempunyai barang sendiri kerana saya datang dari Sepanyol jadi Abi Lyle (jurulatih Fenella) menemui saya dengan but dan topinya,” katanya.

  “Carl sangat cantik dan membuatkan saya tenang dan sangat membantu saya. Del seperti sesuatu yang keluar dari mimpi, dia sangat cantik, ringan, responsif – dia seronok untuk ditunggangi. Saya berjaya mendapatkan serba sedikit daripadanya semasa tunggangan pertama itu, ia sangat mengagumkan.”

  Del tiba di rumah baharunya di Aberdeen pada Khamis lalu (29 September).

  “Sebelum dia pulang, saya menghabiskan dua hari di Carl untuk menjalani latihan. Abi dan ibu saya Jacqui juga datang, jadi kami mengambil banyak nota dan saya mendapat banyak petua tentang cara menunggang sesuatu dan butang yang perlu ditekan,” kata Fenella.

  “Dia sudah menetap dengan baik. Kami terus ketawa memikirkan ‘Adakah itu benar-benar Hawtins Delicato berdiri di dalam bangsal kami?’ Ia seperti dibintangi – ia sangat keren. Saya selalu mendengar orang menggambarkannya sebagai seorang yang budiman dan itu menggambarkannya dengan sempurna. Dia benar-benar baik, suka perhatian dan peluk. Dia seorang yang pendiam dan lemah lembut.”

  Fenella berkata memiliki bekas tunggangan dua Olympians datang dengan sedikit tekanan.

  “Kami tidak mempunyai rancangan untuk baki tahun 2022; kami akan memilih di rumah dan meluangkan masa untuk mengenali satu sama lain. Musim bunga akan datang kita mungkin akan menyasarkan beberapa Liga Perdana awal, kemudian pergi ke beberapa CDI dan lihat apa yang berlaku. Saya akan berlatih terutamanya dengan Abi seperti yang saya selalu lakukan, tetapi harap Carl akan dapat memberi saya bantuan juga. Dia memberitahu saya ‘Pergi dan cari kaki anda dan saya ada di sini jika anda memerlukan apa-apa’ – jadi harap tahun depan kita akan turun semula untuk latihan lagi,” katanya.

  “Sudah tentu terdapat tekanan yang besar untuk membeli Del dan saya melakukannya dengan mata terbuka. Saya tahu peluang untuk mencontohi kejayaan Carl bersamanya agak tipis, tetapi saya hanya mahu dapat memiliki perkongsian saya sendiri. Dia akan mengajar saya begitu banyak – dan sudah pun – dan saya harap kita boleh mencipta kerjaya kita sendiri bersama-sama.”

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Hawtins Delicato, bekas tunggangan Carl Hester yang memenangi pingat, kini akan dikempen oleh pelumba Olimpik Britain, Fiona Bigwood

  “Untuk membiak kuda dalam pasukan British, dan memenangi pingat; itulah bahan yang diimpikan”

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *