Hari Memburu dan Memancing Kebangsaan

Setiap tahun Sabtu keempat pada bulan September diiktiraf di Amerika Syarikat sebagai Hari Memburu dan Memancing Kebangsaan. Penamaan ini untuk memperingati tradisi dan aktiviti memburu dan memancing, dan sumbangan kepada pemuliharaan yang dibuat oleh pemburu dan pemancing, telah ditubuhkan oleh akta Kongres pada tahun 1972.

Presiden Nixon membuat komen berikut apabila beliau menandatangani pengisytiharan Hari Memburu dan Memancing Kebangsaan (NHF) pada 2 Mei 1972: “Saya menggesa semua rakyat untuk bergabung dengan ahli sukan luar dalam menggunakan sumber asli kita secara bijak dan dalam memastikan pengurusan mereka yang betul untuk manfaat generasi akan datang.” Setiap tahun, Presiden semasa menyatakan sentimen yang sama tentang memburu dan memancing apabila menandatangani pengisytiharan Hari NHF. Pada 2021, Hari NHF ialah 25 Sept.

Acara dan Aktiviti

Hari Memburu dan Memancing Kebangsaan disambut setiap tahun melalui pelbagai acara awam di seluruh negara, beberapa daripadanya telah menarik ribuan hadirin pada masa lalu. Mereka telah memberi tumpuan kepada pendidikan tentang topik perikanan dan pemuliharaan dan, dalam beberapa kes telah mengambil bahagian. Malah, beberapa negeri mempunyai hari memancing percuma pada Hari NHF (serta pada hari-hari lain sepanjang tahun). Anda tidak memerlukan lesen untuk menikmati memancing pada hari-hari ini, yang bagus untuk memulakan sukan ini.

Untuk mencari acara di negeri anda, semak tapak web agensi hidupan liar negeri anda dan lawati laman web rumah NHF Day. Perlu diingat bahawa mungkin terdapat pembatalan, perubahan dan beberapa sekatan yang berkaitan dengan pandemik.

Pemeliharaan Pembiayaan

Di TakeMeFishing, kami sentiasa mempromosikan pemancingan rekreasi, serta menyediakan maklumat tentang cara pemancing meningkatkan dan menyokong pemuliharaan. Memandangkan Hari Memburu dan Memancing Kebangsaan sebahagiannya ditubuhkan dengan tema pemuliharaan, perlu diperhatikan bahawa di bahagian penangkapan ikan, lebih daripada 50 juta rakyat Amerika menangkap ikan, dan yuran yang diperoleh daripada pembelian lesen dan permit memancing yang dikeluarkan negara, serta pendaftaran bot, bersama-sama dengan dana yang diperoleh daripada cukai eksais yang dibayar ke atas peralatan memancing dan barangan berkaitan, menyokong pengurusan perikanan, program penyelidikan perikanan, projek penambahbaikan habitat, program pendidikan dan keselamatan pemancing, projek akses memancing dan bot, dan banyak lagi. Sebahagian daripada ini berlaku melalui Bantuan Persekutuan dalam Program Pemulihan Ikan Sukan yang digubal secara kongres.

Jika anda belum memilikinya, dapatkan lesen memancing untuk membantu menyokong pemuliharaan perikanan di negeri anda dan lawati halaman pemuliharaan TakeMeFishing untuk mendapatkan banyak kandungan bermaklumat tentang cara memancing rekreasi menyokong program pemuliharaan perikanan dan akuatik.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *