Hari Memancing Terbaik: Apabila Ia Sejuk?

Suhu air yang menyejukkan boleh menjadikan memancing musim gugur hebat tetapi juga agak sukar kerana ikan beralih ke lokasi yang berbeza dan mood memberi makan. Tetapi air sejuk tidak dapat dielakkan. Musim sejuk sedang dalam perjalanan, jika belum ada di beberapa tempat. Sebaik sahaja suhu air turun ke 50-an atau lebih rendah, spesies ikan bertindak balas dengan cara yang berbeza tetapi semacam mengendap di gigitan musim sejuk mereka yang boleh menjadi panas yang mengejutkan.

Sebagai contoh, pada masa ini aliran “lorong kepala keluli” yang terkenal di Pennsylvania adalah bahu-membahu di banyak tempat. Kami tidak akan melakukan perjalanan selama 2 jam lagi ke sana sehingga keadaan sejuk yang serius mengurangkan tekanan memancing yang berat. Gigitan yang terhasil daripada pemancing yang lebih sedikit yang melihat ikan di sepanjang tebing akan lebih daripada menebus sedikit penurunan metabolisme kepala keluli.

Bagi sesetengah spesies, teknik berubah dalam air sejuk. Pemancing bass largemouth boleh beralih kepada gewang yang lebih halus seperti jig kepala goyang 3/16 auns yang melantun perlahan di sepanjang bahagian bawah. Jerkbait, dengan jeda yang lama di antara kedutan, juga mendapat lebih banyak “masa bermain” dalam air sejuk kerana bes mungkin digantung tiang air tengah.

Tetapi untuk spesies lain, teknik yang sama terus menghasilkan dalam air sejuk jika anda hanya memperlahankannya sedikit. Walleye, sauger dan hibrid “saugeye”, masih tidak dapat menahan jig yang diikat dengan ikan kecil yang mengetuk batu di bahagian bawah. Dan sebelum mana-mana air yang tenang mula menjadi ais, pike masih akan membanting perlahan-lahan mendapatkan spinnerbaits dan sudu.

Saya bukan peminat kesejukan. Malah, seseorang mungkin mengatakan saya marah apabila saya keluar mengikis cermin depan trak. Tetapi konsistensi gigitan air sejuk dan hari-hari memancing yang baik yang terhasil biasanya memberikan senyuman pada wajah saya yang menggigil dan pecah-pecah. Yang mengingatkan saya, pastikan anda memakai jaket keselamatan anda untuk membantu melindungi daripada bahaya hipotermia.


Anda mungkin juga berminat

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *