Hari Bapa adalah untuk Burung!

Tidak semua bapa burung adalah sama, itu pasti! Ada yang menyayangi dan menyayangi ibu bapa, manakala yang lain hilang sama sekali.

Jadi untuk membantu menceritakan kisah mereka, berikut adalah pandangan ringkas tentang beberapa bapa kegemaran kami dalam dunia burung.

Ia boleh dipertikaikan, tetapi Anugerah Bapa Tahunan boleh diberikan kepada bapa burung belatuk yang melawat penyuap anda. Pada waktu siang, burung belatuk ayah sering berkongsi tugas bersarang dengan pasangan mereka secara sama rata, tetapi pada waktu malam, bapa selalunya mengeram telur dan mengerami anak-anaknya. Mereka juga membawa makanan kepada anak-anak sarang sekerap, atau lebih-lebih lagi, daripada ibu-ibu. Apabila anak-anak muda itu melarikan diri dari sarang, bapa menghabiskan beberapa minggu akan datang membawa mereka ke sumber makanan yang hebat, termasuk penyuap burung belakang rumah kegemarannya sendiri.

Bapa Tahunan Terburuk perlu pergi ke burung kolibri! Kolibri jantan adalah pepatah bujang dunia burung. Mereka sama sekali tidak memainkan peranan dalam membantu pasangan mereka semasa bersarang atau dalam membesarkan anak mereka. Tiada…baik, tiada kecuali untuk bahagian pacaran dan pembuahan. Dan jika itu tidak mencukupi, kita semua telah menyaksikan betapa sukarnya mereka memberi ibu dan anak ketika mereka cuba menggunakan penyuap burung kolibri di halaman belakang rumah kami.

Bapa Dove yang Berkabung mungkin akan memenangi hadiah kerana menjadi bapa yang paling gigih bekerja. Mereka boleh mempunyai sehingga enam klac setahun, biasanya dengan dua telur setiap klac. Ini adalah yang paling banyak daripada mana-mana burung Amerika Utara. Ayah membantu dengan semua tugas bersarang, termasuk memberi makan squab muda dengan “susu tanaman,” rembesan seperti yogurt yang dihasilkan oleh dinding tanaman mereka. Kedua-dua ibu bapa perlu menyediakan makanan ini secukupnya untuk anak-anak sarang yang sedang membesar untuk terus hidup.

Mari kita akhiri dengan Pygmy dan Brown-headed Nuthatches kerana ia adalah beberapa spesies burung untuk menyediakan latihan sambil kerja kepada bapa masa depan. Semasa bersarang, Nuthatches ini boleh mempunyai antara satu hingga tiga pembantu lelaki, biasanya anak mereka sendiri. Pembantu ini belajar cara menyediakan makanan untuk ibu semasa dia mengeram telur, dan cara memberi makan kepada anak-anak muda, semasa berada di dalam sarang dan selama beberapa hari selepas mereka telah berkembang biak.

Siapa tahu, kan? Hari Bapa benar-benar boleh untuk burung juga!

Untuk mendengar lebih lanjut tentang dunia bapa burung yang menarik, pastikan anda menonton episod Podcast Berpusatkan Alam Semula Jadi Burung Liar, “Nota Tentang Lagu Burung.” Hos John dan Brian akan berkongsi beberapa fakta menakjubkan tentang pelbagai bunyi yang digunakan burung jantan sebagai lagu untuk menarik dan mengikat dengan pasangan bersarang mereka.

The post Hari Bapa adalah untuk Burung! muncul pertama kali di Wild Birds Unlimited.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *