Haley Scott di Landskap Orang Asli New York

Nota Burung®

Haley Scott di Landskap Orang Asli New York

Ditulis oleh Conor Gearin

Ini ialah BirdNote.

[Carolina Wren song]

Haley Scott tinggal di Bronx, tempat dia membantu orang lain mengalami kegembiraan hidupan liar New York sebagai ketua berjalan burung. Tetapi dia mengekalkan hubungan dengan komuniti burung lain di luar bandar.

Haley Scott: Di sebelah ayah saya, saya Unkechaug, kami adalah sebuah negara dari Long Island. Dan kami masih berada di Mastic, New York pada Tempahan Poospatuck.
Saya telah pergi ke sana sepanjang hidup saya. Beberapa burung yang pernah saya lihat di sana — terdapat Song Sparrows yang tinggal di halaman rumah nenek saya, saya melihatnya setiap musim panas.

[Song Sparrow song]

Di sepanjang anak sungai terdapat juga Walet Pokok yang muncul pada musim panas.

[Tree Swallow calls]

Dan terdapat juga Bald Eagles dua musim panas yang lalu yang telah melambung tinggi.

[Bald Eagle calls]

Dan helang itu penting kerana ia adalah pelindung.

Mengetuai burung berjalan di New York City dengan Feminist Bird Club, Haley menekankan kepentingan mengenali penduduk asal tanah itu, Lenape.

Haley Scott: Saya ingin mengajar orang ramai tentang kepentingan melindungi tanah, bukan sahaja untuk faedah ekologi tetapi juga kerana hubungan rohani yang suci dengan tanah. Ramai orang Lenape telah dipindahkan jadi saya fikir adalah sangat penting untuk melindungi tanah yang suci bagi mereka, dan suci bagi mereka.

[Carolina Wren song]

Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang Orang Asli yang mempunyai hubungan nenek moyang dengan tanah tempat anda tinggal dalam peta interaktif. Cari pautan di tapak web kami, BirdNote dot org. Saya Conor Gearin.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Carolina Wren ML 472373721 dirakam oleh James Rensen, Song Sparrow ML 341005321 dirakam oleh James Remsen, Tree Swallow ML 233306 dirakam oleh Bob McGuire, dan Bald Eagle ML 411284511 dirakam oleh Caleb Helsel.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote November 2022
Narator: Conor Gearin

ID# scott-02-2022-11-11 scott-02

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *