gunakan lalat dan jig memancing ais untuk menangkap panfish musim sejuk

Jika anda baru untuk memancing di tasik atau kolam beku, anda akan segera mendapati bahawa kebanyakan pertimbangan yang sama wujud untuk aktiviti ini seperti memancing di air terbuka. Ini termasuk memikirkan spesies apa yang hendak dipancing, tempat untuk menumpukan usaha, perkara yang hendak digunakan dan cara membuat pembentangan.

Memancing Ais vs Memancing di Air Terbuka

Perbezaan besar dalam memancing ais adalah mobiliti yang berkurangan dan kesukaran yang lebih besar meliputi banyak kawasan.

Ramai pemancing ais lebih suka menyasarkan ikan pan (terutamanya bluegills, crappie, dan hinggap kuning) kerana banyaknya dan had tangkapan yang liberal. Walaupun anda boleh menggunakan beberapa bentuk umpan untuk menangkap ikan panfish air beku, ramai pemancing memilih untuk jig secara menegak untuk spesies ini menggunakan persembahan tiruan kecil seperti lalat memancing ais dan jig.

Lalat Memancing Ais

Memandangkan tiada tuangan lalat atau penggunaan batang lalat pada ais, anda mungkin tertanya-tanya tentang “lalat” untuk memancing ais. Lalat memancing ais adalah contoh istilah yang kadangkala mengelirukan yang diterima pakai oleh komuniti pemancing rekreasi. Lalat memancing ais hanyalah satu bentuk jig ringan yang direka dengan bahan yang digunakan pada lalat konvensional, tetapi dengan kepala berwajaran. Manakala jig konvensional mempunyai badan plastik lembut yang kecil, atau badan yang dibuat dengan bahan lembut seperti chenille, lalat untuk memancing ais mempunyai bulu atau bulu atau bahan hampir tanpa berat serupa pada cangkuk di belakang kepala yang ringan. Anda mungkin memanggilnya jig-flies dan ia hanya ringan untuk melontar dengan alat berputar, agak berat untuk melontar dengan alat lalat, tetapi memadai untuk menjatuhkan secara menegak dalam lajur air.(Perlu diperhatikan, bahawa tanpa berat konvensional, bukan -Lalat kepala berwajaran juga boleh digunakan dalam memancing ais, atau memancing di air terbuka, sebagai penitis.)

Teknik memancing lalat

Satu perkara utama dalam teknik memancing ais, terutamanya untuk ikan panfish (dan trout), adalah menggunakan objek ringan, dan di situlah lalat dan jig ringan kecil bersinar. Panfish tidak mempunyai mulut yang besar, dan walaupun kadang-kadang mereka boleh menjadi agresif, mereka selalunya tidak berada dalam air musim sejuk yang sejuk. Oleh itu, kadar sinki adalah penting pada masa-masa tertentu. Di sinilah eksperimen pembentangan diperlukan.

Memancing ais yang berjaya bukan selalunya tentang mendapatkan lalat memancing ais atau jig dengan cepat ke kedalaman tertentu. Kadang-kadang ia mengenai menurunkannya secara perlahan-lahan dan agak tidak mengganggu, kelihatan semula jadi di dalam air, untuk mengelakkan daripada membimbangkan spesies sasaran. Dan, apabila gewang berada di tempat yang anda inginkan, itu mungkin juga bermakna membuat sedikit pergerakan joran jigging anda dan bukannya tersentak ke atas dengan cepat. Atau hanya membuat goncangan ringkas pada hujung joran – anda tahu, seperti yang mungkin anda lakukan jika tangan sejuk anda menggigil (pakai sarung tangan yang baik).

Akan memancing ais tidak lama lagi? Pastikan anda mendapatkan lesen memancing anda sebelum anda keluar!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *