Gunakan Corak Memancing Musim Gugur Berkesan Ini untuk Bass

Jika anda sedang mencari petua untuk memancing musim gugur yang akan membantu anda menangkap lebih banyak bass bermulut besar, beberapa nasihat terbaik ialah mempelajari cara mengenal pasti corak memancing bermusim. Dengan memberi perhatian yang teliti kepada suhu air dan bilangan waktu siang, anda boleh membuat ramalan yang lebih baik tentang pergerakan yang mungkin dilakukan oleh bass — memberi anda peluang yang lebih besar untuk berjaya memancing jatuh.

Apabila memancing tasik atau takungan, terdapat tiga corak memancing musim gugur untuk bass yang boleh memberi anda petunjuk sejauh mana untuk mencari ikan apabila suhu air mula turun. Perlu diingat bahawa corak ini boleh berbeza-beza dari rantau ke rantau, tetapi akan memberi anda titik permulaan untuk cara menangkap ikan bass largemouth pada musim gugur.

  • Semasa awal musim gugur, kerjakan umpan engkol di sekitar muara anak sungai di tasik dan takungan. Air penyejuk akan menghantar ikan umpan berhijrah ke arah anak sungai, dengan ikan bes mengekori dekat di belakang. Pada awal musim gugur, fokus pada perubahan kedalaman atau penurunan di sekitar muara anak sungai. Apabila memilih umpan, padankan saiz gewang anda dengan saiz ikan umpan. Crankbaits cetek hingga sederhana boleh menjadi pilihan yang baik semasa musim gugur. Apabila memancing bass di tasik yang jernih, gunakan corak warna semula jadi. Di tasik atau takungan yang keruh, pilih warna yang lebih cerah, seperti cartreuse.
  • Apabila pertengahan musim luruh tiba, tumpukan usaha memancing bass anda lebih jauh di mana-mana anak sungai dan teluk. Bass akan berpegangan dekat dengan mana-mana jenis penutup dalam percubaan untuk menyerang hendap mana-mana shad atau ikan umpan yang tidak disengajakan yang kebetulan berenang. Umpan engkol tanpa bibir dalam warna krom atau tiruan teduh atau umpan spinner dengan bilah daun willow boleh berfungsi dengan baik semasa memancing lebih jauh di anak sungai, melontar di sekitar teluk dan di rumah pangsa.
  • Semasa musim luruh lewat, bass akan mula bergerak kembali ke arah lubang dan saluran yang lebih dalam. Jika anda memancing tasik di negeri-negeri utara atau pertengahan, salah satu petua terbaik untuk memancing musim luruh pada bulan-bulan musim luruh lewat ialah menumpukan pada bekerja di sekitar zon peralihan ini dengan jerkbait, umpan selam dalam atau umpan renang.

Tingkatkan kadar tangkapan anda dengan mengingati petua ini tentang cara mengenal pasti corak memancing musim gugur untuk bass. Perubahan musim membawa suhu yang lebih sejuk, tetapi banyak peluang untuk mencari ikan yang sedang mencari makan dan bergerak ke arah menghantui musim sejuk mereka — cuma pastikan anda memperbaharui lesen memancing air tawar anda sebelum anda pergi!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *