Grosbeak/tanager hibrid jarang disahkan oleh DNA, kajian lagu

Pada Jun 2020, Stephen Gosser, seorang “pencari burung yang tegar”, berada di dalam hutan Pennsylvania barat apabila dia menyangka dia mendengar lagu Scarlet Tanager yang sukar difahami dan sangat cantik. Burung merah darah dengan sayap dan ekor hitam adalah kegemaran di kalangan burung kerana keindahan dan jarang, kerana burung lebih suka bersembunyi tinggi di kanopi hutan.

Apabila Gosser akhirnya menemui burung penyanyi itu, dia melihat sesuatu yang kelihatan seperti Grosbeak berdada Mawar, tetapi bunyinya seperti Scarlet Tanager. Dia mengambil beberapa gambar dan meminta sandaran – pasukan dari National Aviary di Pittsburgh tiba tidak lama kemudian untuk menangkap burung itu dan mendapatkan sampel darah.

Untuk menindaklanjuti petua Gosser, pasukan penyelidik yang diketuai oleh Penn State dapat menggunakan gabungan penjujukan genomik dan analisis lagu untuk mengenal pasti spesimen sebagai burung hibrid yang jarang ditemui, yang nenek moyangnya tidak berkongsi lokasi pembiakan atau keturunan yang sama untuk 10 juta tahun. Kerja mereka baru-baru ini diterbitkan dalam jurnal Ekologi dan Evolusi.

“Saya suka cerita ini, kerana ia bermula dengan sedikit misteri dan berakhir dengan penemuan yang mengejutkan,” kata David Toews, pengarang utama kajian dan penolong profesor biologi di Penn State.

Kisah ini bermula dengan pertemuan yang sangat tidak mungkin antara Grosbeak payudara Rose betina dan Scarlet Tanager lelaki. Bagaimana dan di mana mereka bertemu masih menjadi misteri kepada penyelidik, kerana kedua-dua spesies lebih suka habitat yang berbeza. Tanagers biasanya lebih suka litupan kanopi hutan matang manakala Grosbeaks dada Mawar gembira di kawasan terbuka di sepanjang pinggir hutan. Toews menjelaskan bahawa kedua-dua spesies itu mempunyai keutamaan bersarang yang berbeza sehinggakan mereka berada di trajektori evolusi bebas selama sekurang-kurangnya 10 juta tahun – sehingga kini.

Para penyelidik menentukan bahawa burung yang dilihat Gosser adalah anak lelaki berusia 1 tahun yang sihat daripada Grosbeak dada Mawar dan Tanager Scarlet, hibrid pertama yang didokumenkan seumpamanya. Namun, kisah asal-usulnya sebahagian besarnya adalah misteri.

Nasib baik, Toews mempunyai pelbagai teknik yang tersedia untuk menyelesaikan hanya jenis misteri ini. Daripada sampel darah, mereka boleh mendapatkan sampel kecil DNA. Gabungan bahan audio dan genetik akan membawa mereka sedekat mungkin untuk menyelesaikan misteri genesis burung.

Metodologi mereka bergantung pada menganalisis kedua-dua sifat dan asuhan. Untuk sebahagian besar, burung penyanyi belajar menyanyi daripada bapa mereka. Penyuarakan mereka boleh mendedahkan bagaimana dan oleh siapa mereka dibesarkan.

“Kami tahu Ibu ada di sana, dialah yang meletakkan telur dan duduk di atas sarang,” kata Toews. “Ia masih tidak jelas kepada kami di mana ia akan berlaku, kerana kedua-dua spesies lebih suka habitat yang berbeza. Di mana sahaja, pasangannya sama ada tinggal cukup lama untuk anak-anak muda itu mempelajari lagu bapanya atau mempelajari lagu Scarlet Tanager kejiranan.”

Para penyelidik menggunakan kaedah yang dipanggil analisis bioakustik untuk mengesahkan vokalisasi yang mereka tangkap sebenarnya, sepadan dengan lagu Scarlet Tanager — mendedahkan bahawa kacukan itu mungkin belajar menyanyi daripada bapanya.

“Sesuatu yang orang mungkin tidak faham ialah apabila kita menganalisis kicauan burung, kita sebenarnya tidak mendengarnya. Kami sedang melihat mereka,” kata Toews. “Kami sedang melihat pada panjang gelombang bunyi – atau ‘spektrogram’ ialah istilah yang lebih tepat – dan kami sebenarnya mengukur komponen visual gelombang bunyi untuk menganalisis lagu.”

Dengan penyuaraan disahkan, pasukan itu beralih kepada penjujukan genomik untuk mengesan keturunan genetik hibrid itu. Alam semula jadi mengesahkan apa yang telah didedahkan oleh asuhan: ibu kasar dan bapa tanager.

“Kami menggunakan alat yang sama yang kami gunakan untuk mengenal pasti hibrid lain, tetapi kami biasanya mempunyai jawapan yang lebih samar-samar yang lebih esoterik,” kata Toews. “Dalam kes ini, kami mengenal pasti spesies itu. Kami tahu siapa ibu bapanya, dan kami mempunyai kesimpulan yang agak memuaskan pada akhirnya. Saya dapati cerita ini bergema dengan lebih daripada sekadar nerd ornitologi biasa seperti saya.”

Penulis kajian lain ialah Tessa Rhinehart dari University of Pittsburgh, Robert Mulvihill dan Steven Latta dari National Aviary, Spencer Galen dari University of Scranton, birder Stephen Gosser, Tom Johnson dari Drexel University, Jessie Williamson dari University of New Mexico, dan Andrew Wood dari Penn State.

Pengendalian burung telah diluluskan oleh Jawatankuasa Penjagaan dan Penggunaan Haiwan Institusi National Aviary and Pittsburgh Zoo dan PPG Aquarium. Kerja ini disokong oleh dana permulaan dari Kolej Sains Eberly Penn State dan Institut Sains Hayat Huck.

Terima kasih kepada Penn State Kolej Sains Eberly kerana memberikan berita ini.

Jika anda telah mengambil gambar burung dengan warna ganjil, kacukan atau kecacatan, kongsikannya dalam Galeri Burung Atipikal kami

Surat berita memerhati burung

Baca surat berita kami!

Daftar untuk mendapatkan e-surat berita percuma kami untuk menerima berita, foto burung, menarik dan petua ID, dan banyak lagi dihantar ke peti masuk anda.

Daftar Percuma

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *