Green Jays dan Perlindungan Hidupan Liar Kebangsaan Santa Ana

Nota Burung®

Perlindungan Hidupan Liar Kebangsaan Santa Ana

Ditulis oleh Dennis Paulson

Ini ialah BirdNote!
[Calls of Plain Chachalacas] Chachalaca Biasa… [Call of a Great Kiskadees] Kiskadee yang Hebat… [Call of Green Jay] a Green Jay… hari ini pagi di sepanjang Rio Grande di Texas Selatan.
Kehidupan burung banyak terdapat di Perlindungan Hidupan Liar Kebangsaan Santa Ana seluas dua ribu ekar*. Hamparan besar Tamaulipan Brushland ini telah dipelihara untuk hidupan liarnya, termasuk banyak spesies yang tidak ditemui di tempat lain di Amerika Syarikat.
[Green Jay calls]
Salah satu burung istimewa di tempat perlindungan ini ialah Green Jay. Ia adalah spesies tropika yang mencolok yang tidak pernah gagal untuk mengejutkan sesiapa sahaja yang melihatnya buat kali pertama. Hijau seperti burung kakak tua, dengan kepala hitam dan biru dan ekor kuning, jay mempunyai suara eksotik untuk dipadankan.
[Variety of Green Jay calls – there are many]
Burung jay dan burung lain ini kekal di Texas kerana pemuliharaan aktif habitat di sepanjang Rio Grande. Satu siri tempat perlindungan menyediakan koridor hidupan liar yang membolehkan burung dan haiwan lain bergerak ke atas dan ke bawah sungai, memastikan kelangsungan hidup mereka di tengah-tengah tanah ladang.
[Green Jay calls, background of Great Kiskadee]
Jika anda melawati Pusat Burung Dunia di Texas Selatan atau Festival Burung Lembah Rio Grande, Ketahui lebih lanjut di birdnote.org. [Plain Chachalacas and Great Kiskadees]
###
Bunyi burung yang disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Panggilan Plain Chachalaca 130903 dirakam oleh G.Vyn; panggilan individu Great Kiskadee 10553 dan dua burung 105571 oleh GA Keller; panggilan Green Jay 69970 oleh P. Schwartz dan 120972 A. Hennessey. Ambien diambil dari trek 105549 Green Jay oleh GA Keller yang dirakam di Santa Ana NWR.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson
© 2012 Tune In to Nature.org Julai 2012 / 2021 Narator: Mary McCann

ID# GRJA-01-2012-07-26
[*a former Mexican land grant that barely escaped being part of a river development project].

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *