Gewang Terbaik dan Warna Gewang Terbaik untuk Memancing Air Berlumpur

Jika hujan lebat akhir-akhir ini ada kemungkinan besar air tempat anda memancing menyerupai kopi bercampur krim. Jadi anda mungkin tertanya-tanya tentang gewang terbaik untuk air berlumpur dan warna gewang terbaik untuk memancing air berlumpur.

Kesan Terhadap Pelbagai Spesies

Tidak syak lagi, kejayaan menangkap ikan berkurangan untuk hampir semua spesies ikan buruan apabila airnya berwarna coklat ke susu. Ini adalah benar terutamanya untuk spesies yang kebanyakannya bergantung pada penglihatan untuk mencari mangsanya. Itu termasuk trout, salmon, pike, walleye, dan kebanyakan ikan pan dalam air tawar, serta seatrout, redfish, menggelepar dan belang belang dalam air masin. Anda hampir perlu meletakkan gewang tepat pada hidung kebanyakan ikan ini dalam air berlumpur untuk mendapat pukulan. Sesetengah, seperti menggelepar, trout dan salmon, hampir tidak berbaloi untuk memancing jika warna airnya sangat buruk.

Ikan keli, yang kebanyakannya bergantung pada bau untuk mencari makanan, juga terjejas, walaupun tidak seberapa, tetapi ia bukan sasaran yang baik untuk penggunaan gewang. Ikan siakap, terutamanya mulut besar, lebih berkemungkinan ditangkap dalam air berlumpur berbanding spesies air tawar lain yang paling popular. Ini kerana mereka mempunyai sifat yang sangat agresif, adalah pemangsa serangan hendap, dan sangat mahir menggunakan garisan sisi mereka untuk mencari mangsa.

Bunyi dan Getaran Adalah Kunci

Gewang terbaik untuk memancing air berlumpur adalah yang menghasilkan bunyi atau menghasilkan gelombang bunyi yang mudah dikesan, iaitu getaran. Spinnerbaits, goyang jig (iaitu “Chatterbaits”), crankbaits dengan kebuk rattle, dan crankbaits atau palam renang lain yang menghasilkan goyangan yang tersendiri, adalah gewang memancing air berlumpur utama. Spinnerbaits dan jig goyang paling sesuai untuk bass dan redfish. Umpan engkol paling sesuai untuk bes, walleye dan striper. Palam trolling bergoyang lebar bagus untuk salmon sungai.

Gunakan Warna Cerah

Pengeluar gewang menghasilkan pelbagai warna yang luar biasa, jadi anda boleh mendapatkan pendapat yang berbeza tentang warna terbaik untuk digunakan dalam apa jua keadaan. Pengalaman saya membawa saya kepada warna putih atau chartreuse sebagai warna gewang terbaik untuk air berlumpur. Itulah warna yang saya capai apabila jelas bahawa ikan tidak akan menggunakan penglihatan mereka sebagai cara utama untuk mencari gewang saya.

Chartreuse ialah warna yang boleh ditakrifkan, dan saya gunakan apabila airnya kotor tetapi tidak begitu, seperti yang sering berlaku dalam memancing di kolam. Tetapi terdapat banyak variasi atau persamaan dengan putih, termasuk mutiara. Saya menggemari mutiara, terutamanya dalam gewang bertubuh lembut, dan seperti badan mutiara yang digabungkan dengan ekor chartreuse dan mungkin jighead berwarna chartreuse. Mutiara dengan sedikit warna atau kilauan juga bagus, walaupun tidak penting dalam air berlumpur.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *