Gewang Teratas dan Kaedah Mendapatkan Untuk Memancing Bass Musim Sejuk

Cara anda mendekati memancing bass musim sejuk banyak bergantung pada tempat tinggal anda. Semakin utara anda dan semakin sejuk musim sejuk, semakin kurang peluang anda untuk melakukannya dan semakin banyak anda mungkin dihalang oleh keadaan beku. Lebih ke selatan anda, lebih banyak peluang anda perlu melakukannya, memandangkan suhu udara dan air agak sederhana. Jika anda tinggal di antara geografi, anda jarang perlu melawan air beku, tetapi anda perlu berhadapan dengan suhu air sejuk dan kadangkala keadaan cuaca yang tidak selesa.

Sebagai peraturan, tindakan memancing ikan bes musim sejuk berkemungkinan lebih baik apabila ia hangat dan bes lebih aktif, lebih lasak dan kurang boleh diramal apabila ia sejuk dan bes kurang aktif. Ia berbeza daripada yang sukar kepada yang baik di kawasan pertengahan geografi, sebahagian besarnya disebabkan oleh keadaan cuaca. Prospek memancing bass lewat musim sejuk bertambah baik di mana-mana apabila air hangat.

Di mana sahaja anda mengejar memancing bass musim sejuk, terdapat jenis gewang tertentu yang menonjol, dan kaedah untuk menggunakannya. Berikut ialah ikhtisar ringkas mengenainya, dengan tumpuan pada gewang tiruan dan memancing di air terbuka pada pertengahan musim sejuk sebelum bertelur.

Bibir Crankbaits

Penyelam cetek, pertengahan dan dalam semuanya berbaloi untuk digunakan bergantung pada jenis air yang anda memancing. Dua gaya terdahulu amat berguna di kolam dan kawasan tasik yang lebih cetek. Model yang tidak digantung pada kayu dan kayu, dan versi penggantungan, adalah sangat produktif. Ambil semula perlahan-lahan, dan cuba buat jeda sekali-sekala.

Crankbaits Tanpa Bibir

Ini adalah yang terbaik dalam air terbuka. Sesetengah model digantung, yang menjadikan tarik-jeda mengambil berbaloi. Yang lain tenggelam dan secara amnya harus dipancing dengan mengambil perlahan dalam air sejuk, walaupun kadangkala pengambilan yang lebih cepat mencetuskan serangan tindak balas tulen. Juga cuba dapatkan semula yo-yo di bahagian bawah yang bersih.

Jerkbaits

Ada jerkbait keras dan lembut. Saya lebih suka model yang pertama – terutamanya model gantung atau naik perlahan – untuk air sejuk, terutamanya jika kejernihan air adalah baik. Bersabarlah dalam mengerjakan ini, dan elakkan menyentaknya terlalu banyak atau terlalu cepat. Serangan selalunya halus. Tumpukan pada tepi penutup berkayu berkayu, tempat tebing jatuh dengan cepat, dan di atas tumbuh-tumbuhan yang tenggelam.

Spinnerbaits

Spinnerbaits ialah gewang bass spring utama tetapi kecil untuk kebanyakan memancing musim sejuk melainkan airnya suam. Cuba umpan spinner dengan bilah Indiana tunggal yang besar untuk kegunaan ikan besar dan air yang lebih dalam. Cuba juga spinnerbaits pada lewat hari di sekitar penutup hangat cetek.

Jig Berbilah Berdentum

Jenis kacukan antara umpan pemintal dan jig, gaya gewang ini menghasilkan banyak getaran, yang sangat baik dalam air kotor. Bergantung pada saiz dan treler ia mungkin dipancing lebih perlahan daripada umpan spinner dan dengan pengambilan semula yo-yo. Ia biasanya gewang cetek hingga pertengahan tetapi boleh digunakan secara mendalam.

Jigs

Pelbagai gaya jig menangkap bass largemouth dan smallmouth, hampir sepanjang tahun. Versi berbadan besar dengan badan getah dan/atau plastik lembut sesuai di sekeliling tunggul dan penutup kayu yang lain. Jig tiub dan badan makhluk adalah umpan takungan yang baik. Jig grub dan curl-tail sangat baik untuk ikan yang lebih kecil dan untuk mulut kecil khususnya. Ini biasanya semuanya dikerjakan atau hampir dengan bahagian bawah, dan dengan pengambilan perlahan.

Petua Memancing Bass Musim Sejuk

  • Jangan buang masa mencuba palam air atas atau buzzbaits, walaupun pada hari-hari panas, jika airnya sejuk.
  • Cuba kawasan cetek dan berair lewat pada hari yang tenang dan/atau cerah, kerana di sana berkemungkinan beberapa darjah lebih panas.
  • Sistem depan selalunya memberi kesan buruk kepada memancing ikan bass musim sejuk, jadi pilih masa anda jika boleh.
  • Cuba memancing semasa dan pada akhir tempoh cuaca stabil yang hangat.
  • Bass selalunya lembap dan menyerang ringan dalam air sejuk. Ambil semula perlahan-lahan.
  • Gunakan garisan ringan (diameter nipis) untuk ikan yang tidak agresif, terutamanya jika airnya jernih.
  • Pertengahan hingga lewat musim sejuk ialah masa utama untuk menangkap bass besar, terutamanya di lokasi selatan yang lebih panas. Ini adalah masa yang baik untuk memberi tumpuan kepada perkara itu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *