Gewang Bass Musim Panas Terbaik: 5 Kegemaran Cuaca Panas

Hari-hari yang hangat dan nyaman sedang dalam perjalanan, yang bermakna sudah tiba masanya untuk menambah gewang bass musim panas yang terbaik pada kotak tackle anda. Tidak pasti gewang mana yang akan membantu anda menjaringkan gol besar pada hari-hari paling panas dalam setahun? Lihat lima gewang memancing bass yang telah membuktikan dirinya dengan menghasilkan gigitan walaupun merkuri naik melebihi paras 90 darjah.

1. Cacing Plastik

Semasa musim panas bass sering akan berpindah ke kawasan yang lebih sejuk dan teduh berhampiran bahagian bawah lajur air. Inilah sebabnya mengapa cacing plastik lembut, yang direka sama ada gaya Texas atau Carolina, adalah pemenang cuaca panas. Rig Texas biasanya merupakan pilihan yang lebih baik apabila memancing di kawasan cetek dengan penutup atau tumbuh-tumbuhan yang tebal, manakala pelantar Carolina lebih baik apabila digunakan di dalam air dalam sebagai gewang mencari.

2. Jig Berskirt

Dapatkan joran berat hingga sederhana berat dan jig berskikir jika anda ingin belajar cara memancing ikan bass musim panas yang besar. Jig berskirt adalah antara gewang paling serba boleh yang boleh anda gunakan sepanjang tahun ini. Anda boleh membalikkan jig ke dalam tumbuh-tumbuhan yang lebat, membuangnya berhampiran struktur, mengerjakannya di sepanjang drop-off, atau menyeretnya ke bahagian bawah. Profil jig berskikir yang lebih besar cenderung menjadi tiket apabila ia datang untuk memujuk bass lesu untuk menggigit semasa cuaca panas.

3. Spinnerbaits

Spinnerbaits boleh menjadi antara gewang bass musim panas yang terbaik untuk digunakan semasa memancing di perairan berlumpur atau keruh kerana denyar dan getaran yang dikeluarkannya. Cuba lemparkan umpan pemintal di sepanjang tepi rumput atau berhampiran tempat jatuh, dan kemudian gunakan penarik bergolek perlahan untuk membawanya kembali ke arah bot. Gewang pancing ini sesuai untuk terhantuk di sekeliling struktur pada hari yang cerah apabila ikan bes mencari naungan yang disediakan oleh kayu balak, dahan atau tumbuh-tumbuhan tebal.

4. Crankbaits Tanpa Bibir

Umpan engkol tanpa bibir boleh menjadi gewang memancing bass yang hebat untuk digunakan pada bulan-bulan awal musim panas apabila ikan sekolah mungkin terletak di pelbagai kedalaman. Sebabnya ialah umpan engkol tanpa bibir boleh dipancing sama ada di air cetek atau dalam hanya dengan menukar kelajuan pengambilan anda. Tambahkan umpan engkol tanpa bibir pada kotak peralatan memancing anda yang menyerupai ikan umpan penduduk di tempat memancing musim panas anda.

5. Katak Topwater

Adakah terdapat banyak pad lily di tempat memancing bass musim panas kegemaran anda? Jika ya, anda harus tahu bahawa katak atas air adalah beberapa gewang memancing terbaik untuk bass yang boleh anda gunakan di sekeliling pad lily. Bass suka dipegang di bawah naungan pad lily pada hari-hari musim panas, yang bermaksud bahawa melompat katak atas air dari daun ke daun boleh menjadi agak berkesan untuk menarik bass untuk menggigit.

Sekarang anda tahu tentang lima gewang memancing untuk bass yang akan berfungsi dengan baik sepanjang hari anjing musim panas; jangan lupa untuk membeli atau memperbaharui lesen memancing anda dalam talian, semak sebarang perubahan pada peraturan memancing negeri, dan sediakan peralatan memancing anda untuk pergi!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *