Gewang Air Masin Terbaik untuk Memancing Pier

Memancing jeti air masin ialah cara yang popular bagi pemancing untuk mengakses ikan pantai tanpa menaiki bot dan boleh menjadi produktif walaupun angin kencang dan ombak besar menghalang bot di pelabuhan. Terdapat pelbagai cara untuk memancing jeti, dan pelbagai spesies untuk ditangkap, tetapi anda perlu memastikan anda mempunyai gewang air masin terbaik untuk memancing jeti dan pelantar memancing khusus untuk memancing jeti air masin.

Kebanyakan pemancing menggunakan pelantar memancing umpan untuk memancing jeti air masin. Ini ialah alat pencari ikan atau pelantar tinggi dengan beberapa bentuk umpan semula jadi yang diikat (sotong, kerang, belut, ketulan ikan, dll.). Sinkers menyimpan umpan pada atau berhampiran bahagian bawah, dan joran disandarkan atau ditambat pada rel jeti atau diletakkan di dalam pemegang yang selamat.

Ramai pemancing, bagaimanapun, lebih suka pergerakan dan aktiviti yang lebih peribadi semasa memancing di air masin, memilih untuk membuang dan mendapatkan gewang memancing sama ada secara eksklusif atau bersama-sama dengan menggunakan pelantar umpan. Gewang air masin terbaik untuk memancing jeti berbeza-beza bergantung pada spesies, musim dan wilayah, tetapi termasuk yang berikut.

  • Palam berbadan keras. Untuk ikan yang memberi makan permukaan, pilihan yang paling menarik ialah palam popping. Sebagai gewang permukaan sahaja ia jarang tersangkut dan kurang berkemungkinan kusut dengan garisan lain; dan mereka boleh dilemparkan jarak jauh. Jika tidak, palam renang cetek (terapung/penyelam), yang juga meluncur dengan baik dan jarang tersangkut, adalah pilihan yang baik untuk pemangsa utama. Saiz berkisar antara ½ auns hingga 1 ½ auns.
  • Jig Bucktail dan jig kepala bertubuh lembut. Secara keseluruhan ini mungkin gewang air masin terbaik untuk memancing jeti. Mereka melontar dengan mudah, dan cangkuk tunggal mereka mengakibatkan masalah menjaring dan melepaskan cangkuk yang kurang. Kerana ia tenggelam, gewang memancing seperti itu lebih mudah tersangkut pada batu dan cerucuk, dan banyak yang terputus, tetapi ia tidak mahal, serba boleh dan sangat berkesan untuk pelbagai spesies. Saiz biasanya bermula dari ⅜- hingga 1 auns.
  • Sudu tuang dan sudu jigging. Produk logam yang biasanya terang ini adalah antara gewang air masin terbaik untuk memancing jeti atas beberapa sebab. Sudu tuang berbadan tebal berfungsi dengan baik untuk meliputi banyak wilayah serta jarak dan boleh diambil pada kedalaman dan kelajuan yang berbeza-beza. Sudu jigging adalah yang terbaik dalam memancing menegak (anda memerlukan sedikit kedalaman dari permukaan ke dasar laut) dan menutupi lajur air menegak, tetapi boleh dilontar jauh dan berenang dengan pantas, seperti apabila terdapat kumpulan ikan yang jauh. Saiz bermula dari ½ auns hingga 1 ½ auns.

Apabila memancing di jeti air masin, biasanya lebih baik untuk memiliki lesen memancing anda sendiri, tetapi pada sesetengahnya anda mungkin dilindungi oleh lesen pengendali jeti. Berikut ialah maklumat lanjut dan petua tentang memancing jeti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *