Gemma Owen bercakap tentang dressage dan melompat pada lawatan pertama HOYS

 • Gemma Owen gemar menonton lompat semasa lawatan pertamanya ke Horse of the Year Show (HOYS), tetapi menyimpulkan bahawa “berpakaian pastinya pilihan yang lebih selamat”.

  Pelumba antarabangsa itu, anak kepada bekas pemain bola sepak terkemuka England, Michael Owen, berada di NEC bersama Holland Cooper, yang mana dia adalah duta jenama.  Pemain berusia 19 tahun itu, yang menduduki tempat kedua bersama Luca Bish di ITV’s Love Island pada musim panas ini, telah menonton aksi lompat pertunjukan semalam (6 Oktober), yang termasuk final pendatang baru kuda poni dan showjumper kuda poni tahun ini.

  “Ia menakjubkan,” katanya. “Beberapa kanak-kanak itu, cara mereka pergi mengelilingi kuda itu; dressage sememangnya pilihan yang lebih selamat! Tetapi seronok melihat disiplin yang berbeza pada persembahan besar seperti ini.”

  Gemma berkata dia melompat sedikit ketika dia jauh lebih muda, tetapi “Saya mengalami beberapa kejatuhan yang teruk, dan fikir berpakaian adalah cara untuk saya!”

  Gemma mempunyai kerjaya antarabangsa yang berjaya dalam barisan remaja, termasuk mewakili Britain pada Kejohanan Eropah junior tahun lepas di Sirius Black, tetapi tidak bertanding di peringkat FEI sejak itu, dan berkata dia berminat untuk kembali ke papan putih.

  “Musim sejuk ini saya mungkin akan bertungkus lumus dan bertanding semula, mudah-mudahan,” katanya. “Pengaturan pakaian British adalah luar biasa pada masa ini, dengan begitu banyak pencapaian yang menakjubkan, dan berada jauh daripadanya untuk sekian lama telah membuatkan saya lebih lapar berbanding sebelum ini untuk kembali bersaing dan berlatih, dan ke pertunjukan besar.”

  Gemma Owen menyifatkan Sirius, kini 17, sebagai “kuda sepanjang hayatnya”, sambil menambah bahawa dia mempunyai sasaran untuk mewakili Britain sekali lagi pada masa hadapan.

  “Itulah matlamatnya,” katanya.

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *