Gayung di Elwha | Nota Burung

Nota Burung®

Gayung Elwha

Ditulis oleh Todd Peterson

Ini ialah BirdNote.
Pada 2014, di Semenanjung Olimpik di Washington State, empangan di Sungai Elwha telah dialihkan. Ia merupakan penyingkiran terbesar seumpamanya dalam sejarah. Apabila sungai mengalir bebas semula, salmon dari Pasifik dapat bertelur di hulu untuk kali pertama dalam 100 tahun – mempunyai kesan dramatik pada American Dippers – burung kecil di tepi sungai yang meriah.
[Song of American Dipper]
Ahli biologi dengan Suku Elwha Kllam Bawah, Pusat Burung Migrasi Smithsonian dan Universiti Negeri Ohio mengambil sampel kecil darah daripada gayung yang kemudiannya dikeluarkan tanpa cedera. Analisis darah dan bulu menunjukkan bahawa burung yang mempunyai akses kepada salmon mempunyai kadar kemandirian yang lebih tinggi dan betina mempunyai keadaan badan yang lebih baik daripada yang tidak mempunyai akses kepada ikan. Gayung ini juga lebih berkemungkinan tinggal di wilayah asal mereka, dan bukannya menghabiskan tenaga untuk mencari makanan secara meluas. Dan mereka adalah 20 kali lebih berkemungkinan untuk cuba membesarkan dua induk dalam satu musim, penyumbang paling penting kepada pertumbuhan populasi.
Jadi nutrien daripada telur ikan salmon dan salmon yang telah bertelur memberi ekosistem sungai itu bertenaga baharu.
Untuk BirdNote saya Mary McCann.
Sokongan untuk BirdNote datang daripada Cornell Lab of Ornithology, mempersembahkan kursus dalam talian “Burung Fotografi” baharunya, yang menampilkan Melissa Groo. Ketahui lebih lanjut di academy.allaboutbirds.org.
[Song of American Dipper]
###

Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Gayung Amerika [8992] dirakam oleh RS Little
Suasana sungai dirakam oleh Chris Peterson. ‘Stream, Moderate’ Track 18 Nature SFX direkodkan oleh Gordon Hempton di http://www.quietplanet.com
Muzik tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Dominic Black
© 2016 Tune In to Nature.org Mei 2018/2020 / September 2022 Narator: Mary McCann

ID# AMDI-04

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *