Garisan Terbang ke Simpul Belakang: Langkah Simpul Albright

Jika anda mencari garis lalat yang kuat ke simpulan belakang, Simpul Albright ialah salah satu simpulan terbaik yang boleh anda gunakan semasa memancing. Simpul pancing ini sesuai untuk menyambung dua baris bahan atau diameter yang berbeza bersama-sama.

Sebelum anda mempelajari cara mengikat Simpul Albright untuk digunakan sebagai garis lalat anda ke simpulan belakang, anda boleh memahami apa itu sandaran garis lalat. Sandaran ialah bahagian pertama garisan Dacron yang anda akan ikat pada gelendong lalat anda menggunakan sandaran garis lalat untuk simpulan gelendong. Sebaik sahaja anda mempunyai sandaran yang dilekatkan pada kekili anda, anda akan menggunakan garis belakang untuk menerbangkan simpulan garis seperti Simpulan Albright.

Langkah-langkah untuk Mengikat Simpul Albright

Dibangunkan oleh pemandu tarpon Florida Keys yang legenda Jimmy Albright, Albright Knot mempunyai beberapa kegunaan dalam memancing lalat air masin. Mungkin penggunaan simpulan ini yang paling biasa; walau bagaimanapun, adalah untuk melampirkan garis terbang ke belakang.

Ikuti enam langkah mudah ini untuk mengikat garis terbang anda ke belakang anda menggunakan Albright Knot.

  1. Lepaskan garisan terbang anda dari gelendong yang dipasang. Mulakan dengan membentuk gelung dalam garis lalat dengan ibu jari dan telunjuk kiri anda. Dari sebelah kanan, masukkan kira-kira 10 inci bahagian belakang melalui gelung garis terbang. Suapkan hujung teg bahagian belakang ke bawah melalui gelung.
  2. Pegang gelung bersama-sama sambil membawa hujung teg kembali ke atas gelung.
  3. Buat sepuluh hingga dua belas lilitan dari kiri ke kanan, lilitkan ketiga-tiga helai dan berhati-hati untuk meletakkan lilitan dengan kemas bersebelahan antara satu sama lain. Suap hujung teg keluar dari gelung ke arah yang sama yang ia masukkan.
  4. Tarik perlahan pada gelung untuk mengetatkan sambil menggelongsorkan pembalut ke arah penghujung gelung. Ketatkan lagi gelung dengan menarik kedua-dua garisan berdiri (garisan lalat anda) dan hujung tag (sandaran anda), pastikan lilitan tidak melepasi hujung gelung.
  5. Selepas mengalihkan gegelung ke hujung, tarik hujung tag kecil untuk memastikan gegelung di tempatnya. Tarik bahagian berdiri kecil, dan kemudian tarik hujung tag kecil sekali lagi untuk mengetatkan sepenuhnya.
  6. (Pilihan) Untuk mengukuhkan lagi simpulan ini, bukannya memangkas hujung tag, anda boleh membentuk tiga pusingan separuh halangan dan mengetatkannya dengan menarik ke arah gelung.
  7. Uji garis lalat anda ke simpulan belakang, dan kemudian potong hujung tag.

Adakah anda perlu menyegarkan ingatan anda tentang cara memasang sandaran fly line pada arbor kekili anda? Jika ya, anda boleh menonton video pantas tentang cara mengikat tali lalat ke simpulan gelendong, yang dikenali sebagai Arbor Knot.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *