Gandakan Peluang Anda Dengan Rig Penitis Fly Fishing

Salah satu cara terbaik, namun sering diabaikan, untuk meraih kejayaan ialah menggandakan tawaran anda. Untuk pemukul lalat, ini boleh berlaku melalui penggunaan pelantar penitis pancing lalat, yang kebanyakannya berguna dalam memancing ikan trout dan panfish dan semasa membuang lalat kecil yang diperkemas.

Pelantar penitis pancing lalat hanyalah kombo dua lalat di mana satu lalat berada di atas yang lain pada ketua. Ia dicapai dengan melekatkan lalat tambahan pada tippet pendeknya sendiri kepada pemimpin di hadapan lalat utama. Pemancing memanggil lalat bantu ini sebagai lalat “penitis”, yang bukan sejenis lalat (seperti lalat kering, basah, atau lalat strim) tetapi sekadar istilah untuk menerangkan cara ia diletakkan pada perambut.

Pembinaan

Lalat penitis boleh digunakan dalam memancing nimfa, lalat basah, dan pemancing, dan digabungkan dengan lalat kering. Ia paling mudah digunakan apabila anda mengikat perambut bersimpul dan tirus anda sendiri dengan meninggalkan beberapa inci pertindihan tergantung dari simpulan yang digunakan untuk menyambung kekuatan bahan perambut yang berbeza. Ikat lalat penitis pada garisan yang menonjol dan lalat utama pada hujung tippet.

Sebagai contoh lanjut, perambut pancing terbang terdiri daripada garis perambut panjang utama dengan bahagian garisan yang lebih ringan, dipanggil tippet, di hujungnya. Tippet dan batang utama pemimpin bercantum dengan Blood atau Uni Knot. Apabila mengikat simpulan, biarkan kira-kira helai 12 inci berjuntai dari garis yang lebih ringan, kemudian pasangkan lalat tambahan anda ke hujung itu, meninggalkan lalat penitis memanjang kira-kira 6 hingga 8 inci dari badan utama perambut. Selesaikan pelantar penitis pancing lalat dengan memasang lalat utama anda ke hujung tippet utama.

(Nota: Anda boleh menambah lalat penitis menggunakan simpul gelung penitis, walaupun ini bukan pilihan saya, kerana simpulan ini lebih baik dengan aplikasi pancing yang lebih berat dan bawah.)

Yang Lalat?

Walaupun dua corak berbeza daripada jenis lalat yang sama boleh dipancing serentak, seperti dua lalat basah atau dua pita, adalah perkara biasa untuk menggunakan nimfa pada penitis bersama-sama dengan lalat kering sebagai lalat utama. Dalam sesetengah kes, lalat kering bertindak sebagai penunjuk mogok untuk nimfa.

Menggunakan pelantar pancing terbang seperti itu selalunya merupakan muslihat yang baik semasa mencari, apabila tiada aktiviti serangga yang kelihatan, atau sebelum penetasan berlaku. Jika dua ekor ikan berturut-turut menyerang lalat kering, ia adalah perkara mudah untuk memotong nimfa. Lalat penitis juga boleh dipancing dengan gewang, secara kebetulan, terutamanya sudu kecil atau pemutar.

Satu Lagi Pilihan Dua Lalat

Memancing dua lalat boleh dilakukan dengan cara lain selain mempunyai pelantar lalat penitis. Ini bukan penitis secara teknikal kerana lalat tambahan dipancing terus di belakang lalat utama dan bukannya di hadapannya. Lebih kepada susunan tandem, ini dicapai melalui perambut pendek yang dipasang pada mata cangkuk lalat utama, atau pada selekoh dalam cangkuk lalat utama.

Mengikat pada mata secara amnya lebih baik untuk nimfa, manakala mengikat pada selekoh adalah lebih baik untuk pita, dengan syarat mata kail utama mempunyai duri yang pasti. Peletakan ini mempunyai kelebihan kurang kusut (semasa cast) daripada menggunakan persediaan penitis.

fly-fishing-640x280.jpg

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *