Fotografi Bawah Air dan Pemuliharaan Ikan

Sukar untuk memahami sepenuhnya dunia bawah air. Untuk sebahagian besar, kita ditinggalkan dengan pandangan sekilas tentang bentuk gelap yang tergelincir di antara batu di sungai, kelipan pada skrin dari kedalaman/pencari ikan, atau mungkin kita benar-benar dapat mendaratkan ikan dan berpose dengan pantas ” grip and grin” pukulan sebelum melepaskannya semula ke domain misterinya.

Fotografi bawah air boleh membantu kita mendapatkan pegangan yang lebih baik pada gambar besar dan basah. Untuk melihat ikan mengikut syaratnya sendiri, fotografi bawah air memerlukan peralatan khas dan kesabaran yang tinggi. Beberapa rancangan memancing berjaya menangkap dan menggabungkan video dengan mempunyai penyelam atau kamera video bawah air dipasang pada kayu atau ditarik di hadapan gewang.

Dengan perspektif unik ini, kita boleh meningkatkan pemahaman kita tentang persekitaran ini dengan melihat perkara seperti jenis dan kepekatan tumbuh-tumbuhan, saiz zarah substrat, struktur tenggelam, ketumpatan relatif ikan dan spesies lain yang mungkin dikaitkan dengannya.

Kami boleh menggunakan maklumat ini untuk membantu amalan pemuliharaan perikanan dan memantau sejauh mana kelestarian perikanan itu. Sebagai contoh, jurugambar dalam air yang terkenal, Eric Engbretsontelah melihat penurunan yang mengejutkan dalam saiz ikan kuali.

“Saya menghabiskan 70-90 hari setahun di tasik mengambil gambar ikan. Itulah banyak masa di bawah air di mana saya memerhatikan banyak ikan. Dalam setahun purata, di berpuluh-puluh tasik yang berbeza, saya mungkin melihat hanya satu atau dua bluegills 12 inci setahun. Itulah betapa jarangnya mereka.”

Dia juga berkongsi bahawa pengurus ikan di tasik Wisconsin telah menyedari penurunan ini dalam kuantiti ikan kuali yang lebih besar. Satu sebab yang mungkin adalah disebabkan oleh tekanan pada “struktur saiz” daripada keutamaan pemancing yang berterusan terutamanya ikan kuali terbesar. Disebabkan maklumat seperti ini, pengurus perikanan sentiasa mengubahsuai peraturan untuk memaksimumkan keseronokan pemancing tetapi mengekalkan populasi ikan yang sihat dan mampan.

Teknologi kini wujud untuk membantu kita melihat ikan, bukan hanya keluar dari air. Kita tidak perlu lagi bergantung kepada tafsiran artis. Imej ini membantu kami menghargai sepenuhnya dan dengan itu melindungi semua benda di bawah air. Fotografi dalam air bukan sahaja membantu air mendapat perhatian yang sewajarnya tetapi ia mengujakan penonton untuk lebih terlibat dengan aktiviti memancing dan berperahu yang menyumbang untuk melindungi dan memulihara perikanan dan laluan air kita. Cara terbaik untuk menjadi sebahagian daripada pergerakan ialah memastikan anda mempunyai lesen memancing.


Anda mungkin juga berminat

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *