FEI menjawab perbahasan klip MiM 2022

 • FEI telah menjawab komen yang dibuat oleh beberapa penunggang selepas Ujian Kuda Pau merentas desa Sabtu lalu (29 Oktober).

  Peranti merentas desa mudah pecah menjadi topik perdebatan selepas fasa merentas desa lima bintang apabila lapan pelumba mengaktifkan MIMClip pada pagar 21B, oleh itu dikenakan 11 penalti. Pagar ini adalah sudut terbuka di kompleks air, tiga langkah selepas jatuh kira-kira dua pertiga daripada laluan mengelilingi trek rekaan Pierre Michelet.  Subjek itu menjadi perbincangan di kalangan penunggang kerana ada yang menganggap mereka tidak memukul pagar dengan kuat sehingga menyebabkannya runtuh, walaupun sudah pasti terdapat beberapa kes di mana peranti yang disimpan itu jatuh.

  Salah seorang pelumba yang dikenakan 11 penalti di pagar ini ialah Felix Vogg dari Switzerland, yang telah mendahului selepas fasa dressage dengan Colero.

  Jurucakap FEI memberitahu H&H: “Wakil kumpulan pemandu pengurusan risiko acara FEI (RMSG) telah mengumpul bukti daripada semua sumber yang berkaitan dan menjalankan semakan penuh tentang keadaan sekitar pelepasan peranti keselamatan pada pagar 21B semasa merentas desa di CCI5* di Pau , di mana lapan kombinasi dikenakan penalti.

  “Pierre Michelet berkata: ‘Fence 21AB adalah ujian lima bintang yang sebenar dengan setitik air di atas kayu balak besar dan tiga langkah ke sudut terbuka yang direka untuk lompat pada sudut. Pelumba terbaik melakukannya dengan baik. Bagi sesetengah penunggang, mereka melompat masuk dengan janggal dan/atau mengambil langkah tambahan, berlepas sama ada terlalu dekat atau terus ke sudut menggunakan peranti mudah pecah itu. Ini adalah ujian lima bintang’.”

  “Dua daripada pengaktifan hampir pasti mengelakkan kejatuhan kuda yang merupakan apa yang cuba dicapai oleh sukan itu,” kata Geoff Sinclair dari RMSG berhubung dengan Ujian Kuda Pau merentas desa.

  FEI menambah bahawa berdasarkan semua bukti yang disemak, termasuk pengukuran video dan saintifik, RMSG membuat kesimpulan bahawa peranti mudah pecah itu “menyediakan pelepasan yang dijangkakan”.

  “Pagar memerlukan pendekatan yang tepat dan memberi ganjaran kepada penunggang dengan garisan yang betul ke arah sudut bersudut,” kata jurucakap itu. ‘Penganjur Pau memastikan bahawa klip ditukar bila-bila masa kuda menyentuh pagar supaya ia adil untuk setiap pesaing.

  “FEI telah mengumpul data sejak 20 tahun lalu dan telah mengenal pasti sudut terbuka sebagai jenis pagar yang menyebabkan paling banyak kuda tumbang. Inilah sebabnya mengapa piawaian khusus telah dibangunkan untuk pagar yang bertujuan untuk melompat pada sudut.

  Jurucakap itu berkata “penyataan visi” acara FEI dan dasar pengurusan risiko menyatakan bahawa kursus merentas desa lima bintang mesti mengekalkan tahap kesukaran tertinggi, serta mengekalkan pengaruh yang betul ke atas keputusan keseluruhan, tetapi dengan pendekatan yang selamat.

  “Keputusan rentas desa Pau 2022 mencapai matlamat ini kerana tiada kejatuhan kuda didaftarkan semasa ujian dan kesukaran kursus adalah tahap lima bintang,” katanya.

  • Apakah pandangan anda tentang MIMClips dan penalti yang berkaitan dengannya dalam acara FEI? Beritahu kami pendapat anda dengan menghantar e-mel ke [email protected], termasuk nama anda, bandar dan daerah terdekat.

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Ikuti semua berita, cerapan di sebalik tabir dan aksi terbaik daripada Pau Horse Trials tanpa had pada jumlah yang anda boleh baca dari serendah £1 setiap minggu dengan Langganan tapak web tanpa had Horse & Hound. Daftarlah sekarang. Selain itu, nikmati laporan majalah penuh kami tentang Pau Horse Trials dalam majalah bertarikh 3 November.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *