Fakta tentang Memancing Sturgeon Sungai Columbia

Sungai Columbia berasal dari Kanada tetapi akhirnya menjadi sebahagian besar sempadan antara Oregon dan Washington. Terkenal terutamanya untuk salmon dan kepala keluli, Sungai Columbia juga merupakan peluang yang baik untuk memancing ikan sturgeon. Semasa menyelidik petua memancing ikan sturgeon Columbia River, saya telah mengumpulkan beberapa maklumat untuk membantu anda berhubung dengan ikan unik ini.

1. Saiz

Jadi, berapa besarkah sturgeon? Beberapa panduan memancing ikan sturgeon Columbia River menganggarkan saiz purata 4 kaki untuk ikan sturgeon putih. Walau bagaimanapun, sturgeon yang sangat besar mungkin boleh dilakukan kerana ia boleh mencapai 11-12 kaki. Bayangkan cuba mendaratkan ikan sebesar kayak anda. Untuk membantu melindungi ikan besar ini, peraturan Washington menyatakan bahawa ikan yang lebih besar daripada panjang garpu 55″ tidak boleh dikeluarkan walaupun sebahagiannya daripada air.

2. Di mana

Jika anda pernah memancing ikan keli di sungai besar, anda mungkin mempunyai titik permulaan yang baik mengenai tempat untuk menangkap ikan sturgeon. Lokasi memancing sturgeon teratas di Sungai Columbia adalah lubang dan pusaran yang besar dan lebih dalam. Walau bagaimanapun, jika anda baru di kawasan itu atau mempunyai masa yang terhad, mengupah pemandu memancing boleh menjadi cara yang baik untuk mempelajari aspek lokasi tambahan.

3. Bila

Bilakah musim sturgeon di Sungai Columbia? 1 Januari, tetapi memancing ikan sturgeon dengan niat untuk menuai hanya bertahan sehingga kuota pengurusan yang ditetapkan dipenuhi. Untuk membantu menjejaki nombor ini, kad rekod tangkapan diperlukan di Washington. Selain itu, memancing ikan sturgeon Columbia River tidak dibenarkan pada waktu malam.

4. Bagaimana

Aspek penting tentang cara menangkap ikan sturgeon di Sungai Columbia ialah “tidak lebih daripada satu mata kail barbles boleh digunakan,” menurut peraturan Oregon. Adalah penting untuk mempunyai berat yang mencukupi untuk membolehkan umpan memegang berhampiran bahagian bawah dalam arus untuk gergasi penyusuan bawah ini. Apa yang anda gunakan untuk menangkap sturgeon? Perayap malam adalah perkara biasa tetapi umpan lain seperti udang atau sotong, atau ikan seperti herring atau sardin boleh menjadi berkesan.

5. Had

Populasi ikan luar biasa ini terancam di banyak kawasan. Mereka agak perlahan berkembang dan tidak mencapai kematangan sehingga sekurang-kurangnya 11 tahun, dan walaupun itu hanya boleh bertelur setiap 2-8 tahun. Ingatlah faktor-faktor ini, semasa menyemak had untuk sturgeon. Had memancing Sturgeon dipantau dengan teliti dan terutamanya tangkapan dan pelepasan. Walau bagaimanapun di Oregon di atas Empangan Bonneville, hanya 2 boleh disimpan setiap tahun, sehingga kuota dicapai. Berhampiran muara Sungai Columbia, terdapat juga peluang untuk menangkap ikan sturgeon hijau tetapi ikan yang jarang ditemui ini akan dilepaskan serta-merta.

Seperti biasa, sebelum mencuba memancing ikan sturgeon Columbia River, pastikan anda mempunyai lesen anda dan semak peraturan semasa untuk sebarang perubahan terkini dan keperluan tambahan. Sebagai contoh, sesiapa sahaja yang menangkap dan melepaskan ikan sturgeon di Oregon juga memerlukan Pengesahan Lembangan Sungai Columbia tambahan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *