Fakta Burung Aneh Daripada Fiksyen

Nota Burung®

Fakta Burung Aneh Daripada Fiksyen

Ditulis oleh Mark Bramhill

Mark Bramhill: Ini ialah BirdNote.

Novelis Kira Jane Buxton telah menulis beberapa buku tentang seekor burung gagak peliharaan yang mengemudi dunia pasca-apokaliptik. Tetapi walaupun premis itu aneh, tulisannya penuh dengan tingkah laku burung dan haiwan dunia sebenar:

Kira Jane Buxton: Saya sangat terpesona melakukan penyelidikan. Saya akan membaca dan membaca dan membaca dan menjadi sangat teruja. Dan kemudian saya akan berfikir tentang, secara kreatif, bagaimana untuk menyuarakan watak haiwan tanpa basi atau licik. Melakukannya dari tempat penghormatan dan penyelidikan yang dihormati. Dan kemudian saya akan menulis dan menulis buku dengan trivia haiwan yang saya dapati menarik.

Tahukah anda burung pipit meletakkan puntung rokok di dalam sarangnya? Dan ia menghalang hama.

[House Sparrow calls, ML 211312851]

Dan burung gagak itu melakukan anting, yang merupakan ritual di mana mereka menutup diri dengan semut. Dan kami tidak seratus peratus pasti mengapa mereka melakukan ini, sama ada, anda tahu, untuk menyingkirkan parasit lain, seperti agak ironis jika ia adalah racun serangga. Tetapi ia sangat indah untuk mengetahui perkara-perkara ini.

[American Crow caws, ML 229089]

Oleh itu, saya hanya ingin mencari cara untuk berkongsinya kerana saya berpendapat bahawa apa sahaja yang saya ambil dengan bebas, dari segi unsur-unsur fantasi atau fantastik dalam novel itu, ia tidak separuh menarik daripada apa yang sebenarnya berlaku di alam semula jadi.

[loud CAW, maybe some wing flaps?]

Mark Bramhill: Anda boleh belajar tentang buku Kira, Hollow Kingdom dan Feral Creatures, di laman web kami, BirdNote.org. Saya Mark Bramhill.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. House Sparrow ML 211312851 direkodkan oleh J. McGowan dan American Crow ML 229089 direkodkan oleh B. McGuire.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote April 2022
Pencerita: Mark Bramhill

ID# buxtonk-02-2022-04-13 buxtonk-02

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *