Fairy-Wrens Menyanyi Kata Laluan Rahsia kepada Anak Ayam yang Belum Lahir

Nota Burung®

Fairy-wrens Menyanyi Kata Laluan Rahsia kepada Anak-anak Ayam Mereka yang Belum Lahir

Ditulis oleh Todd Peterson

Ini ialah BirdNote.

[Song and alarm calls of Superb Fairy-wren]

Ternyata beberapa burung menyanyi kepada anak ayam mereka yang belum menetas. Dan untuk alasan yang baik juga. Dengan menyanyi, Superb Fairy-wrens di Australia mengajar anak ayam embrio mereka kod rahsia. “‘Panggilan inkubasi’ ini mengandungi nota khas yang bertindak seperti kata laluan keluarga.” 1/ Kemudian, dalam kegelapan sarang berkubah mereka, kata laluan ini membolehkan burung dewasa mengetahui siapa dan siapa bukan bayi mereka.

Seperti burung lembu, sejenis burung kukuk Australia bertelur di sarang burung gagak, dengan harapan dapat menggadaikan tugas sebagai ibu bapa. Tetapi anak ayam wren mempelajari lagu ibu mereka, dan memasukkan nota kata laluan ke dalam panggilan mengemis mereka. Jika panggilan itu betul, anak ayam mendapat makanan. Tetapi jika cuckoo menetas terlebih dahulu dan menolak telur wren keluar, ibu bapa mungkin meninggalkan sarang, “terbang untuk memulakan keluarga baru di tempat lain.” 2/

[Song of Superb Fairy-wren]

Nota kata laluan berbeza-beza antara induk dongeng yang berbeza. Ia seperti nama keluarga, “tanda tangan identiti yang menyatukan sebuah keluarga. Betina juga mengajar panggilan ini kepada pasangan mereka,” dan menggunakannya “dalam panggilan mengemis mereka sendiri apabila jantan kembali ke sarang dengan makanan.” 3/

Seperti Superb Fairy-wrens, adakah keluarga anda mempunyai bahasa rahsia?

[Song of the Superb Fairy-wren]

Linda Macaulay merakam pasangan Superb Fairy-wren ini di New South Wales, Australia. Untuk BirdNote, saya Mary McCann.

###

Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Lagu dan panggilan penggera Superb Fairy-wren [128331] dirakam oleh L. Macaulay.
Muzik tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson
© 2013 Tune In to Nature.org Julai 2018/2019 / Jun 2022 Narator: Mary McCann

ID# SUFAWR-01-2013-07-17 SUFAWR-01

1, 2 & 3. “Fairy Wrens Ajar Kata Laluan Rahsia kepada Anak Ayam yang Belum Lahir untuk Memberitahu Mereka Selain daripada Penipu Cuckoo” oleh Ed Yong. Majalah Discover. Bukan Sains Roket Tepat. 8 November 2012.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *