Faedah Umur Lesen Memancing Yang Perlu Anda Ketahui

Walaupun setiap negeri mempunyai undang-undang yang berbeza mengenai lesen dan pengecualian memancing rekreasi, terdapat beberapa faedah umur lesen memancing yang perlu anda ketahui. Sebagai contoh, jika anda ingin pergi memancing bersama datuk anda yang berumur 75 tahun, adakah kemungkinan dia tidak memerlukan lesen? Atau, mungkin anda ingin membawa anak saudara perempuan anda yang berumur 6 tahun memancing, tetapi anda tidak pasti sama ada anda perlu membeli lesen untuknya? Semak dengan agensi negeri anda untuk mengetahui umur yang diperlukan untuk lesen memancing di negeri anda dan, semasa anda melakukannya, jangan lupa untuk bertanya tentang faedah lesen memancing seperti ini.


1. Banyak negeri menawarkan diskaun yuran lesen (atau mengetepikan keperluan lesen tertentu) jika anda seorang warga emas melebihi umur tertentu. Agensi negeri anda boleh memberitahu anda berapa had umur lesen memancing di tempat anda tinggal. Ingat, untuk menentukan bahawa anda memenuhi had umur lesen memancing yang didiskaunkan atau diketepikan, anda perlu memberikan lesen memandu atau kad pengenalan negeri anda untuk membuktikan pemastautinan dan mengesahkan umur anda.

2. Jika anda seorang ibu bapa, ketahui sama ada lesen memancing seumur hidup tersedia di negeri anda dan pertimbangkan untuk membeli lesen seumur hidup untuk anak-anak anda. Bukan sahaja lesen seumur hidup cara yang bagus untuk membantu memastikan belia kita terlibat dalam memancing rekreasi untuk jangka panjang, tetapi kos lesen seumur hidup juga kurang daripada apa yang anda akan belanjakan untuk lesen tahunan terkumpul, permit dan yuran.

3. Di banyak negeri, kanak-kanak di bawah umur tertentu tidak memerlukan lesen memancing untuk memancing. Ingat bahawa terdapat juga hari memancing rekreasi percuma di setiap negeri pada masa tertentu dalam setahun yang boleh dimanfaatkan oleh kanak-kanak, ibu bapa dan orang lain.

4. Walaupun tidak berkaitan secara khusus dengan faedah umur lesen memancing, perlu diingat bahawa beberapa negeri menyediakan yuran lesen memancing diskaun kepada veteran dan anggota tentera yang bertugas aktif. Ini adalah salah satu cara untuk memberi ganjaran kepada ahli sukan dan olahragawati istimewa ini atas masa yang mereka habiskan berkhidmat untuk negara kita dan atas komitmen mereka terhadap pemuliharaan.

5. Sesetengah negeri menawarkan lesen pemastautin 5 tahun sebagai tambahan kepada lesen pemastautin tahunan jika anda mencapai umur untuk pembelian lesen memancing. Kebanyakan lesen 5 tahun menawarkan penjimatan kos sepanjang pembaharuan lesen memancing tahunan setiap tahun.

Ingat bahawa kebanyakan faedah atau pengecualian umur lesen memancing negeri hanya terpakai jika anda memenuhi keperluan lesen memancing untuk pemastautin negeri. Anda boleh membeli lesen memancing negeri anda dalam talian, dan mencari umur yang diperlukan untuk pembelian lesen memancing dengan melawati halaman negeri.


Debbie Hanson

Debbie Hanson

Debbie Hanson ialah seorang penulis luar yang memenangi anugerah, penyokong memancing sukan wanita, pemegang rekod dunia IGFA, dan pemandu air tawar yang tinggal di Florida Barat Daya. Kerja bertulis Hanson telah muncul dalam penerbitan seperti Florida Game & Fish Magazine, BoatUS Magazine, dan USA Today Hunt & Fish. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerjanya, lawati shefishes2.com atau ikuti dia di Instagram @shefishes2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *