Faedah Pengetahuan Memancing tempatan

Apabila saya melancong, saya sentiasa cuba memanfaatkan pengetahuan memancing tempatan. Saya tidak menjangka mereka akan memberikan SEMUA rahsia mereka tetapi ramai pemancing gembira bercakap memancing dan akan berkongsi maklumat berharga mengenai apa yang perlu digunakan, di mana, dan bila untuk pergi memancing di kawasan itu.

Berikut ialah beberapa contoh maklumat yang saya pelajari daripada pemancing kawasan:

1. Pemancing bass mulut kecil sungai berkongsi warna pilihan mereka bagi ekor grub plastik lembut untuk dipasangkan dengan jig. Terdapat tiga warna utama, yang paling popular ialah versi hijau gelap, tetapi semuanya telah menangkap ikan. Saya kini menyimpan bekalan berguna untuk ketiga-tiganya.

2. Teknik jig dan grub telah berjaya selama beberapa tahun. Walau bagaimanapun, tahun ini ia mengejutkan tidak produktif. Gewang ini mempunyai banyak pengikut tetapi sangat sedikit hits. Akhirnya, saya mengetahui bahawa beberapa pemancing tempatan telah berjaya dengan beralih kepada cacing plastik pendek yang diikat “aneh”, dicurangi tanpa berat untuk hanyut lebih lama dalam arus. Sesuatu untuk dicuba pada perjalanan seterusnya.

3. Saya menyedari tindakan bilah yang unik Panther Martin pemutar sebaris tetapi terkejut dengan warna yang dicadangkan oleh pengurus penetasan di Penetasan Ikan Colorado Leadville. Apabila dia mengesyorkan “hitam,” saya fikir dia menarik kaki saya. Saya menangkap banyak trout pada musim panas itu.

4. Kadang-kadang kita boleh belajar hanya dengan menonton. Semasa berjalan di denai basikal di tepi sungai pada musim sejuk yang lalu, saya perhatikan kadang-kadang ada seorang pemancing di tempat yang sama, hanya di dalam muara anak sungai Allegheny. Kerana dia bersungguh-sungguh melontar gewang gergasi, saya dapat tahu apa yang dia tahu bersembunyi di sana: muskellunge. Cuba teka di mana saya akan membuat persembahan musim sejuk ini?

5. Saya telah mendapat cukup masa dan pengalaman di perairan tempatan yang kadang-kadang saya diminta untuk memberikan maklumat memancing. Salah satu perkara yang saya kongsikan tahun ini ialah di beberapa tasik, terutamanya dengan air yang keruh, kami melihat perbezaan dalam spinnerbaits. Getaran yang lebih besar dari bilah bulat “Colorado” telah menangkap bass dan pike di mana spinnerbait bilah sempit “willow” berwarna yang sama tidak mempunyai.

Penduduk tempatan juga boleh memberitahu anda di mana kedai peralatan dan umpan terbaik berada. Dan semasa anda berada di sana, sudah tiba masanya untuk memperbaharui lesen memancing anda. Apakah maklumat baharu yang telah anda pelajari daripada penduduk tempatan?


Anda mungkin juga berminat

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *