Eventer David Doel pada kuda betinanya yang berbakat Ferro Point

 • Pelumba acara British, David Doel mempunyai dua tunggangan dalam lima bintang di Pau Horse Trials pada tahun 2022, tetapi yang pertama daripada dua tunggangan ini, Ferro Point, adalah kuda betina yang istimewa.

  Kanak-kanak berusia 12 tahun itu, yang dimiliki oleh Match Point dan dimiliki oleh Christine dan Hannah Lees dan Molly Nunn, mempunyai beberapa penyiapan empat bintang untuk namanya, dan melompat ke kawasan bertaraf lima bintang Luhmühlen awal tahun ini. Tetapi dia mengambil sedikit pengurusan kerana dia telah mencium tulang belakang – sesuatu yang tidak menghalangnya sepanjang kerjaya acaranya yang berjaya.  “Dia sangat comel tetapi mempunyai tulang belakang yang mencium, yang kami uruskan dengan penuh berhati-hati dan akhirnya, dia menyukai pekerjaannya,” jelas David, yang telah menunggangnya sejak dia berumur empat tahun. “Kami menghabiskan banyak masa bekerja di barisan teratasnya dan tidak melakukan apa-apa yang terlalu sengit dengannya.”

  David mengatakan bahawa keghairahan kuda betina untuk pekerjaannya adalah memberi inspirasi.

  “Dia sentiasa melakukan lompatan besar dan dia mempunyai semangat yang tinggi untuknya. Separuh daripada kesukaran adalah membuat mereka mahu melakukan kerja itu di tempat pertama, dan walaupun dengan batasan belakangnya, dia mahu melakukannya, yang menjadikan hidup lebih mudah.

  David dan Ferro Point menjaringkan 39.1, meletakkan mereka di tempat ke-14 selepas hari pertama berpakaian di Pau hari ini (27 Oktober).

  “Kami mengambil masa yang lama untuk memintanya melakukan beberapa perubahan yang beradab dan kami datang ke sini dengan mengharapkan skor antara 35 dan 40, jadi ia sangat bagus untuk mencapainya,” jelas pemain berusia 29 tahun dari Wiltshire itu, yang juga menjalankan perniagaan aiskrim di samping kerjaya acara sepenuh masanya. “Dia kekal dengan betul-betul mendatar dalam ujian dan melakukan segala-galanya di tempat yang betul.”

  David mengatakan bahawa Ferro Point adalah watak yang berbeza apabila dia keluar dari kandangnya dan meneruskan perniagaan yang serius untuk menangani kursus merentas desa.

  “Di dalam kandang dia benar-benar terpelihara, tetapi sebaik sahaja dia keluar ke rentas desa, dia akan menarik tangan saya keluar dan dia suka berlari – dia roket poket kecil yang keren dan kuda betina jenis darah kecil yang bersemangat. ”.

  David menjelaskan bahawa Ferro Point mempunyai pasukan yang cemerlang di belakangnya untuk memastikan dia gembira dan sihat.

  “Kami mempunyai doktor haiwan dan fisio yang sangat baik, dan kanak-kanak perempuan dan lelaki yang saya telah bekerja untuk saya di rumah sangat bagus untuk bekerja dengannya – dia mempunyai banyak latihan yang berbeza dan kami banyak menunggang dan memimpin dengannya supaya dia tidak ‘Tidak selalu ada seseorang di belakangnya untuk membuatnya cergas,” jelasnya.

  “Peter ‘Spike’ Milligan adalah doktor haiwannya, kemudian dia mempunyai tiga fisio yang berbeza, ditambah dengan seorang gadis yang bekerja untuk saya layak sebagai ahli terapi urutan kuda, jadi ia adalah usaha berpasukan yang sebenar.”

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Ikuti semua berita tergempar, pandangan di sebalik tabir dan tindakan terbaik sepanjang Ujian Kuda Pau tanpa had pada jumlah yang anda boleh baca dari serendah £1 setiap minggu dengan Langganan tapak web tanpa had Horse & Hound. Daftarlah sekarang. Selain itu, nikmati laporan majalah penuh kami tentang Pau Horse Trials dalam majalah bertarikh 3 November.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *