Empat Keping Alat Memancing Unik

Apa yang boleh dianggap sebagai peralatan memancing yang unik bergantung pada bilangan spesies yang anda sasarkan. Alat memancing yang unik kepada anda mungkin sesuatu yang digunakan oleh pemancing lain sepanjang masa. Faktor memancing tambahan seperti kepelbagaian teknik, lokasi dan keadaan juga boleh mempengaruhi peralatan memancing di dalam bot anda. Berikut ialah empat item aksesori yang mungkin layak sebagai peralatan memancing yang unik:

1. Penangkap Ikan

Terdapat beberapa jenis peranti ini yang boleh membantu semasa mengendalikan ikan bergigi seperti pike, bowfin atau trout laut. Alat pancing ini juga mungkin dilengkapi dengan pita pengukur dan/atau penimbang terbina dalam. Walaupun bass largemouth tidak mempunyai gigi menindik jari, siri kejohanan Memancing Liga Utama menggunakan perebut dengan skala digital dengan klip bibir untuk pelepasan pantas.

2. Pelampung Penanda

Apabila memancing di perairan terbuka dan anda mendapat pukulan, peranti berguna ini boleh dilambung ke laut untuk memastikan anda berada di zon panas. Ramai pemancing dalam bot yang lebih besar mungkin memasuki titik laluan pada elektronik mereka tetapi saya lebih suka mempunyai titik rujukan visual juga. Pelampung penanda saya sebenarnya adalah umpan memburu itik; ia agak kurang jelas bagi pemancing lain yang tajam mata.

3. Kotak Penyimpanan Spinnerbait

Ini adalah salah satu gewang pancing yang paling popular tetapi komponen wayar bengkok yang unik menjadikannya bentuk lebar yang boleh menjadi komplikasi untuk dulang kotak tackle yang sempit. Oleh kerana terdapat banyak versi jenis bilah, kombinasi dan warna, pemancing selalunya mempunyai banyak gewang ini dan alat pancing kotak simpanan khusus ini adalah salah satu cara untuk memastikan ia teratur. Satu lagi cara untuk menangani masalah penyimpanan gewang ini ialah dengan menggunakan semula bekas daging makan tengah hari plastik dengan penutup.

4. Rig Alabama

Pelantar berbilang gewang ini ialah pelantar payung yang boleh dilemparkan yang telah wujud selama beberapa dekad tetapi telah disesuaikan untuk memancing bass hanya kira-kira 10-15 tahun yang lalu. Dengan rangkaian wayar yang merebak, pelantar tersendiri ini mencipta ilusi kumpulan ikan umpan. Walaupun bukan baru, pelantar Alabama mungkin layak sebagai peralatan menangkap ikan yang unik kerana peraturan yang mengehadkan, aplikasi air yang lebih terbuka dan keupayaan mahirnya untuk mengesan halangan.

Terdapat begitu banyak jenis ikan dan cara untuk menangkapnya sehingga peralatan memancing yang unik berlimpah. Semasa melancong, lawati kedai peralatan memancing di kawasan itu bukan sahaja untuk mengambil lesen memancing untuk negeri itu tetapi untuk melihat semua barangan memancing menarik yang digunakan oleh penduduk tempatan. Anda hanya boleh belajar satu atau dua helah.


Anda mungkin juga berminat

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *