Elisa Wallace dan Renkum Corsair Dinobatkan sebagai Juara Kebangsaan Acara USEF CCI3*-L 2022, Tim Price dan Coup de Coeur Dudevin Menang CCI5*-L di MARS Maryland 5 Star di Fair Hill yang disampaikan oleh Brown Advisory

Elkton, Md. – Bintang 5 MARS Maryland 2022 di Fair Hill yang dibentangkan oleh Brown Advisory mencapai kesimpulan yang menarik dengan fasa pertunjukan lompat pada hari Ahad. Kombinasi menunggang trek pepejal yang direka oleh Ken Krome (AS) untuk menentukan penempatan terakhir dalam bahagian CCI3*-L dan CCI5*-L. Elisa Wallace dan Renkum Corsair bangkit untuk memenangi Kejohanan Kebangsaan Acara USEF CCI3*-L 2022 untuk Trofi Latihan Gabungan USEF, manakala Tim Price (NZL) dan Coup de Coeur Dudevin menang dalam CCI5*-L.

Kejohanan Kebangsaan Acara USEF CCI3*-L

Elisa Wallace dan Renkum Corsair
(Foto Shannon Brinkman)

Wallace (Reddick, Fla.) dan Renkum Corsair naik ke bahagian atas papan pendahulu Kejohanan Kebangsaan Acara USEF CCI3*-L dengan persembahan yang mantap dalam setiap tiga fasa. Pasangan itu bermula dengan skor dressage 26.4 dan tidak menambah apa-apa pada markah mereka dalam fasa merentas desa. Wallace and the Corsair Syndicate, LLC’s 2010 Holsteiner gelding menutup pertandingan dengan nada tinggi dengan aksi lompat dua kali ganda untuk meraih kemenangan pada skor dressage mereka.

Dengan beberapa kombinasi yang mempunyai landasan di atas trek lompat pertunjukan sepanjang pagi, Wallace menyedari cabaran yang ditimbulkan oleh laluan ketat dalam suasana elektrik. Dia mengambil keyakinan dalam latar belakang pertunjukan lompat Renkum Corsair, yang termasuk kelas 1.45 meter ketika berusia tujuh tahun.

“Saya hanya berpura-pura ia adalah pusingan pelompat [the World Equestrian Center],” kata Wallace. “Dia berasa hebat. Dia langsung tidak berasa terjejas pada hari sebelumnya. Dia melompat pusingan yang indah, dan ia agak menyeronokkan untuk berada di sana. Saya benar-benar gembira, dan saya tidak boleh lebih menghargai pemilik saya dalam sindiket itu. Kuda itu hanyalah kuda yang sangat keren.”

Hasilnya menjadi lebih bermakna selepas Wallace kehilangan gunung atasnya, Riot Gear, akibat kemalangan padang rumput kira-kira setahun yang lalu. Dengan bantuan pemiliknya, Wallace dapat berkumpul semula dan mencari pasangan lain. Renkum Corsair ialah kuda yang mereka temui, dan perkongsiannya dan Wallace berubah menjadi sesuatu yang istimewa.

“Renkum Corsair, atau ‘Caz,’ banyak mengingatkan saya [Riot Gear]. Hanya untuk memikirkan tahun ini dan bagaimana saya menemui hubungan dengannya, saya membawanya ke sini [from Europe]dan ia tidak begitu hebat pada mulanya,” kata Wallace dari Caz. “Saya rasa masih banyak lagi yang akan datang untuknya. Dia semakin kuat dan semakin kuat [in dressage]kemudian di rentas desa dia adalah mesin kecil di luar sana. Walaupun apabila kami mempunyai pegangan, dia tetap santai dan bersama saya. Dia menjawab semua soalan dan mempunyai hati yang sangat besar di luar sana. Hari ini, dia berasa selesa di gelanggang itu dan benar-benar memberi saya keyakinan yang saya telah bergelut untuk mencari, jadi ia sangat bermakna.”

Jenny Caras (Buckhead, Ga.) dan Sommersby naik dari tempat ke-14 ke tempat Juara Simpanan dengan menamatkan skor dressage mereka 29.9 selepas dua pusingan lompat jelas dua kali ganda. Caras berharap dia dapat menamatkan saingan dalam lima teratas dengan dia dan Jerry Hollis 2012 Holsteiner gelding, tetapi keputusan mereka melebihi jangkaannya.

“Saya hanya tahu bahawa saya perlu masuk dan melompat pusingan saya. Kuda saya mempunyai setiap keupayaan untuk melompat pusingan yang jelas jadi saya hanya perlu tidak melakukan sesuatu yang bodoh. Itu sahaja yang saya mampu lakukan,” kata Caras. “Saya datang ke acara ini kerana ingin menamatkan saingan saya. Itulah matlamat saya; mendapat markah serendah yang saya boleh pada fasa pertama dan kemudian menamatkannya. Kami telah melakukannya sekarang dan saya tidak boleh lebih berbangga dengannya.”

Cassie Sanger (Lakeville, Conn.) dan Fernhill Zoro menyampaikan tunggangan yang mengagumkan sepanjang pertandingan untuk menduduki tempat ketiga keseluruhan dan memenangi Kejohanan Kebangsaan Acara Penunggang Muda USEF CCI3*-L untuk Trofi John H. Fritz sebagai gabungan pelumba muda yang menduduki tempat tertinggi. Sanger dan Nina Sanger 2008 Irish Sport Horse gelding mempunyai skor dressage 26.6, pusingan rentas daerah dua kali ganda, dan satu rail turun dalam fasa pertunjukan melompat untuk berakhir dengan skor 30.6.

Walaupun CCI3*-L di MARS Maryland 5 Star di Fair Hill yang dipersembahkan oleh Brown Advisory kelihatan seperti impian semasa dia membuat perancangan pada awal musim, Sanger berusaha dan menjadikan impian itu menjadi kenyataan.

“Kami terus berdetik dan mengukuhkan perkongsian saya dengan kedua-dua kuda saya, dan mereka tidak mungkin lebih baik,” kata Sanger. “Menunggang adalah sukan yang sukar. Ada perkara yang saya harap saya boleh lakukan dengan lebih baik dan saya sudah memikirkan untuk menambah baik, tetapi ia menyeronokkan untuk berada di sini.”

Alexander O’Neal (Reddick, Fla.) dan Redtail Penumbra merupakan gabungan kuda muda yang menduduki tempat tertinggi untuk memenangi Kejohanan Kebangsaan Acara Kuda Muda USEF CCI3*-L untuk Trofi Jonathan R. Burton. O’Neal dan Elinor MacPhail O’Neal 2015 Westphalian kuda betina bermula di tempat ke-26 dengan skor dressage mereka 32.5 dan dua pusingan lompat jelas membantu mereka mendaki untuk menduduki tempat ketujuh keseluruhan.

CCI5*-L

Price (NZL) dan Coup de Coeur Dudevin mempunyai persembahan hebat dalam penampilan sulung kuda CCI5*-L. Selepas memperoleh skor dressage 27.4 dan pusingan merentas desa yang jelas dua kali ganda, pemain nombor satu dunia Price dan Jean-Louis Stauffer 2012 Selle Français gelding mengambil masa mereka untuk melompat ke atas trek lompat pertunjukan hari Ahad. Mereka menamatkan tanpa kesilapan melompat dan lapan persepuluh daripada kesilapan masa untuk mengekalkan pendahuluan mereka dan memastikan kemenangan dengan skor 28.2.

“Terdapat tekanan, tetapi anda perlu kekal fokus pada kerja. Untuk masuk ke dalam gelanggang dan membina irama sebelum permulaan adalah apa yang saya fikir adalah bahagian paling penting dengan kuda baru. Kemudian, cuba memberi mereka perjalanan yang baik adalah sama untuk kita semua. Jarak yang baik, berpegang pada pelan, jika anda perlu melaksanakan pelan B maka lakukannya dengan cepat dan lakukan dengan baik. Saya terpaksa melakukannya beberapa kali,” kata Price. “Saya sedang berdepan dengan langkahnya yang panjang dan cuba menguruskan pagar, tetapi dia benar-benar berpaling kepada saya di banyak tempat. Dia kagum saya; dia cuba bersungguh-sungguh. Saya cukup teruja dengan kuda ini.”

Tamie Smith dan Danito
(Foto Shannon Brinkman)

Tamie Smith (Murrieta, Calif.) dan Danito mencapai keputusan yang hebat dengan penamat tempat kedua dalam CCI5*-L pertama kuda itu. Smith, salah seorang pemenang pingat perak pasukan AS di Kejohanan Dunia Acara FEI, dan Ruth Bley 2009 Hanoverian gelding memperoleh skor dressage 29.4 dan pusingan merentas desa dua kali ganda dalam dua fasa pertama. Pada hari Ahad, pasangan itu mencatatkan empat persepuluh kesilapan masa dalam fasa lompat pertunjukan untuk menamatkan dengan markah 29.8.

Smith mengalami permulaan yang sukar untuk tahun ini dengan patah buku lali dan Danito yang patah layu akibat kemalangan kandang, tetapi dia gigih berusaha ke arah matlamat yang dia harap dapat dicapai untuk dirinya, kudanya dan pasukannya.

“Saya dapat melihat impian saya semakin pudar, bahawa saya tidak akan bertanding untuk Kejohanan Dunia. Saya hanya tidak akan menerima tidak sebagai jawapan,” kata Smith mengenai kemundurannya. “Jadi, untuk mengalami kejatuhan untuk berakhir seperti yang berlaku dari Pratoni dan seterusnya adalah sangat istimewa. Saya mempunyai pasangan kuda empat bintang yang menjanjikan yang menang di Morven hujung minggu lalu, jadi ia hanya menarik. Seperti yang semua orang tahu, ia adalah sangat mudah untuk berada di atas, tetapi begitu cepat anda boleh jatuh. Anda perlu menghargai detik-detik itu. Saya mempunyai pasukan sokongan yang besar dan hebat. Saya tahu bahawa mereka semua teruja dengan pencapaian ini.”

Oliver Townend (GBR) dan As Is menduduki tempat ketiga dengan skor dressage mereka 29.9. Seperti Price dan Smith, Townend mengemudi tunggangannya mengelilingi CCI5*-L pertama kuda itu. Kuda Sukan Sepanyol 2011 Townend dan John Peace naik dari tempat ke-10 ke tempat ketiga berkat konsistensi mereka sepanjang setiap fasa.

Maklumat Pertandingan

Keputusan

Untuk maklumat lanjut, lawati www.maryland5star.us.

Maklumat Strim Langsung

Strim CCI3*-L dan CCI5*-L tersedia atas permintaan kepada ahli USEF di Rangkaian USEF.

Sentiasa berhubung

Ikuti perkembangan USEF Eventing dengan mengikuti USA Eventing pada Facebook dan Instagram. Ikuti US Ekuestrian di Facebook, Instagram, Tik tokdan Twitter. Gunakan #USAEventing.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *