Elakkan Sarang Burung Baitcaster dengan 7 Petua Ini

Pengumpan adalah klasik dalam kalangan pemancing, terutamanya yang lebih berpengalaman. Mereka mempunyai banyak kelebihan, tetapi seperti yang anda semua tahu, semuanya mempunyai kelemahan juga.

Pengumpan mudah terdedah kepada sarang burung yang menjengkelkan, terutamanya jika anda seorang pemula dan tidak tahu cara mengendalikannya.

Tetapi jangan risau, sarang burung baitcaster boleh dielakkan jika anda mengikuti beberapa petua dan peraturan mudah yang termasuk mempertimbangkan arah angin, menggunakan tali pancing yang betul dan beberapa penyelesaian mudah lain. Saya akan senaraikan semua di bawah!

Malangnya, sarang burung menjadi punca utama mengapa sesetengah pemancing berputus asa daripada menggunakan kekili yang sangat baik ini.

Anda juga harus mengetahui asas tentang menetapkan gelendong untuk memanfaatkannya sepenuhnya. Mengetahui mengapa serangan balas dan sarang burung berlaku membawa kepada pencegahannya.

Jadi, jika anda salah seorang pemancing yang menghadapi masalah dengan umpan, atau jika anda ingin memperbaiki teknik sedia ada anda, lihat 7 petua mudah ini!

[FREE E-BOOK]

10 DOSA MAUT [MISTAKES] MENARIK

Dapatkan e-book memancing PERCUMA kami di mana anda akan menemui Petua PRO saya!

Percuma-Memancing-Ebook

Apakah Sebenarnya Sarang Burung Baitcaster?

Sarang burung pengumpan adalah kejadian menjengkelkan yang boleh berlaku semasa menghantar. Untuk memahaminya, saya akan mulakan dengan dinamik kekili yang mudah.

Pengumpan mempunyai gelendong yang berputar apabila anda melontar, dan garisan terbuka dari gelendong berputar. Kekili berputar sebaliknya, mempunyai gelendong tetap dan garisan “melepas” tanpa pergerakan gelendong.

Kelebihan gelendong berputar adalah kurang geseran dan tuangan jauh dengan banyak ketepatan. Kelemahannya tentu saja sarang burung. Ia berlaku kerana dipanggil ditakluki.

Terlebih bermakna gelendong berputar lebih cepat daripada garisan tertanggal. Inilah sebab mengapa pengumpan mempunyai sistem brek yang membantu dalam pencegahan.

Apabila anda membuang, gelendong berputar, dan garisan terputus. Jika barisan selebihnya tidak bergerak melalui udara semasa melontar pada kelajuan yang sama, anda akan menghadapi kusut besar berhampiran kekili dan itu dipanggil sarang burung.

Ia berlaku kerana garisan longgar mula berputar mengelilingi gelendong dan bukannya membuka balutan dan hilang.

Ia boleh berlaku pada mana-mana titik pelakon; namun, ia lebih kerap berlaku pada peringkat permulaan dan akhir. Paling kerap, masalah ini boleh dielakkan dengan penggunaan kekili yang betul.

Bagaimana untuk Mengelakkan Sarang Burung Baitcaster? [With These Tips]

Sarang burung kekili umpan menjengkelkan, tetapi mereka boleh dielakkan.

Sudah tentu, kadang-kadang ia tidak dapat dielakkan, dan walaupun pemancing yang paling berpengalaman menemuinya, namun kejadiannya boleh menjadi minimum jika anda melakukannya dengan betul!

PETUA #1: Hantar ke Bawah Angin

Petua pertama tentang cara mengelakkan sarang burung pembawa umpan adalah cuaca! Walaupun anda tidak boleh mengawal cuaca, lebih tepat angin, anda boleh mengawal kedudukan anda berhubung dengan arah angin.

Anda harus sentiasa membuang angin. Jika anda memutuskan untuk membuang angin, anda mempertaruhkan sarang burung. Angin yang bertiup ke arah anda akan memperlahankan garis terbang semasa pemutus. Tetapi gelendong anda masih akan berputar dengan pantas dan membuka lebih banyak baris. Ini akan menyebabkan panjang garisan tambahan ini melilit gelendong dan bukannya terbang.

Masalah yang sama boleh berlaku semasa tuangan angin lintang. Sebagai seorang pemulaperhatikan arah angin dan cari tempat yang sesuai untuk memancing mengikut itu.

TIP #2: Pilih garisan dan gewang yang betul

Garisan dan gewang yang sangat ringan boleh menyebabkan sarang burung. Persediaan ultra-ringan adalah lebih sesuai untuk kekili berputar dan setiap pemancing yang berpengalaman akan memberitahu anda demikian. Gewang dan garisan ringan tidak mempunyai momentum yang mencukupi semasa melontar untuk terbang dengan pantas. Mereka akan berjalan perlahan, walaupun angin minimum akan memperlahankannya, dan gelendong akan terus berputar. Sekali lagi, anda akan mendapat garisan tambahan yang berselirat.

Ya, adalah mungkin untuk menggunakan baitcaster untuk persediaan yang sangat ringan, tetapi tidak sebelum anda menguasai kraf tersebut. Jika tidak, ia membawa kepada kekecewaan dan pengalaman memancing yang buruk.

Di samping itu, mulakan dengan garisan mono. Mereka lebih pemaaf dan lebih mudah untuk dirungkai.

Petua Sarang Burung Baitcaster - Talian dan Gewang

PETUA #3: Sediakan gelendong

Baitcasters telah pelbagai ciri yang boleh diselaraskan dan itu ada dengan alasan. Saya bercakap tentang brek dan ketegangan kili.

Ketegangan gelendong hendaklah dilaraskan setiap kali anda menukar gewang anda. Sediakannya dengan cara apabila anda membiarkan gewang jatuh, ia turun perlahan-lahan tetapi berterusan. Sudah tentu, reka bentuk kekili dan julat harga juga memainkan peranan di sini. Lebih baik gelendong, lebih banyak harga anda akan berada dalam pelarasan.

Sebagai seorang pemula, tetapkan brek pada kekuatan brek yang tinggi. Ia akan mengurangkan jarak penghantaran anda dengan ketara, tetapi ia bagus untuk pembelajaran. Apabila anda memikirkannya, anda boleh mengurangkannya.

Ini amat penting untuk sarang burung yang berlaku di hujung kucing anda. Gewang akan terkena air dan perlahan dengan cepat. Talian akan menyusul. Jika gelendong anda terus berputar dengan pantas, anda akan mengalami kekacauan.

PETUA #4: Pukul kekili anda dengan berhati-hati

Antaranya petua sarang burung pembawa umpan Saya mempunyai satu lagi yang berkaitan dengan baris. Ramai pemula cenderung melebihkan gelendong kerana mereka berharap untuk beberapa memancing yang sangat baik yang memerlukan beratus-ratus ela talian. Biasanya, ini tidak akan berlaku. Tetapi apa yang akan berlaku adalah kekusutan yang besar.

Kili yang terisi berlebihan boleh menyebabkan sebatan balas juga, walaupun ia tidak lazim seperti beberapa sebab lain. Isi gelendong dengan cara yang diterangkan oleh pengilang. Geli yang terisi berlebihan boleh menyebabkan garisan tidak sekata dan akibatnya pelepasan garisan tidak sekata semasa tuang. Apabila anda menggabungkannya dengan sedikit angin atau kekili pelaras yang salah, terdapat peningkatan peluang pembentukan sarang burung.

PETUA #5: Gunakan Ibu Jari anda

Ini adalah salah satu sebab mengapa pemula menghadapi masalah dengan kekili dan sarang burung ini. Kamu patut belajar cara mengawalnya dengan ibu jari anda untuk memperlahankan gelendong. Terdapat banyak video dalam talian mengenainya, jadi saya tidak akan menulis panduan langkah demi langkah kerana gambar jika bernilai seribu perkataan.

Gunakan ibu jari anda dengan cara anda menggunakan tekanan ringan pada gelendong dan perlahankannya semasa balingan jika anda melihat garisan semakin perlahan, tetapi gelendong tidak. Ini juga sangat penting pada penghujung balingan sejurus sebelum gewang terkena air. Gunakan ibu jari anda untuk menghentikan putaran.

Apabila anda menguasai ini, anda akan dapat kembali ke bahagian atas #3 dan melonggarkan brek.

Petua Sarang Burung Baitcaster - Ibu jari

TIP #6: Gunakan peralatan yang betul

Bila kamu pasangkan umpan anda dengan joranpastikan anda buat persediaan yang mudah. Jika anda menghadapi masalah dengan kekili anda, anda tidak mahu masalah joran juga.

Gunakan rod yang lebih pendek yang lebih mudah dikendalikan supaya anda boleh fokus pada kekili. Tindakan sederhana adalah yang terbaik untuk diamalkan.

Semasa anda belajar, anda menyasarkan lakonan yang lebih pendek untuk membiasakan diri dengan pengumpan. Ini bermakna anda tidak memerlukan joran hebat yang mempunyai banyak potensi. Jika anda tidak tahu cara menggunakan kekili dengan betul, anda tidak akan dapat menggunakan semua potensi joran.

Apabila anda mempelajari asasnya, anda boleh meningkatkan peralatan anda untuk pengalaman memancing yang lebih baik.

TIP #7: Berlatih

Bagaimana untuk Membetulkan Sarang Burung pada Baitcaster?

Membaiki sarang burung pengumpan boleh menjadi mimpi ngeri, terutamanya jika anda menggunakan garisan jalinan dan menghadapi kusut yang besar. Saya perlu memberitahu anda dengan segera beberapa sarang mustahil untuk dirungkai.

Tetapi, ada banyak sarang burung yang boleh dibaiki. Berikut adalah panduan ringkas:

1. Berhenti panik dan jangan tarik talian!
2. Sekarang apabila anda dapat mengawal emosi anda, lihat pada gelendong dan kenal pasti gelung yang terbentuk di sekeliling garisan.
3. Ambil gelung dan tarik keluar perlahan-lahan, sekitar 5 inci.
4. Ambil garisan utama di hadapan kekili dan cuba tariknya.
5. Jika ia tidak berfungsi, cari gelung lain. Lebih daripada satu boleh terbentuk, dan anda perlu mengenal pasti yang mana satu yang menyebabkan masalah terbesar.
6. Ulang semua di atas dengan gelung kedua.

Ini sepatutnya melonggarkan sarang dan menguraikannya. Adalah penting untuk tidak menarik dengan kuat kerana ia boleh berlaku bahawa anda mengetatkan sarang lebih banyak lagi.

Jika ia tidak berfungsi, berimprovisasi. Jika anda tidak boleh berbuat apa-apa, anda perlu memotong talian.

Petua Sarang Burung Baitcaster - Cara Membaiki

Kesimpulan

Sarang burung pengumpan adalah pengalaman yang mengecewakan tetapi nasib baik ia boleh dielakkan pada hampir setiap masa oleh hanya mengikut petua yang dinyatakan di atas.

Jika anda mengalami serangan balas, cuba kenal pasti masalah. Semak arah angin, tetapan gelendong, garisan dan gewang anda, dan lihat perkara yang menyimpang daripada amalan yang disyorkan.

Apabila anda mengenal pasti masalah, cuma ikuti petua untuk mendapatkan penyelesaian termudah yang akan meningkatkan pengalaman anda!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *