Ekuestrian AS Mengumumkan Pelantikan David O’Connor ke Jawatan Baharu Ketua Sukan

Lexington, KY- Ekuestrian AS (USEF) mengumumkan pelantikan David O’Connor ke jawatan Ketua Sukan yang baru diwujudkan mulai 3 Oktober 2022.

O’Connor, seorang Olimpik yang dihias, tidak asing dengan Ekuestrian AS, telah memperoleh pingat emas individu dan gangsa berpasukan dalam Acara pada Sukan Olimpik Musim Panas Sydney 2000 dan pingat perak berpasukan di Sukan Olimpik Musim Panas Atlanta 1996. Selain itu, David berkhidmat sebagai Presiden USEF dari 2004 hingga 2012 dan kini berkhidmat dalam Lembaga Pengarah FEI. Pada tahun 2021, beliau telah diberikan Anugerah Perkhidmatan Teladan Jeneral Douglas MacArthur USOPC sebagai pengiktirafan atas khidmat berterusan dan komitmen beliau terhadap sukan ekuestrian dalam pergerakan Olimpik dan Paralimpik.

Kredit: Arkib USEF/Pam Spaulding

Tanggungjawab O’Connor akan difokuskan secara strategik. Beliau akan bertanggungjawab untuk bekerjasama dengan Pasukan Eksekutif berkenaan sokongan keseluruhan sukan antarabangsa dan kebangsaan bagi Pelan Strategik USEF dan inisiatifnya, integriti sukan, pendidikan, serta keselamatan dan kebajikan manusia serta kuda. Selain itu, beliau akan menyediakan pengawasan terhadap operasi sukan antarabangsa dan kebangsaan, memastikan bahawa rancangan strategik jangka pendek dan jangka panjang Jabatan Sukan sejajar dengan keutamaan USEF, dan beliau akan menumpukan pada pengukuhan hubungan dengan kumpulan berkepentingan seperti USOPC, FEI dan Ahli Gabungan Diiktiraf USEF.

“Saya sangat mengharapkan peluang yang diberikan oleh peranan baharu ini dalam USEF,” kata O’Connor. “Peluang untuk melakukan pandangan 365 darjah sukan ekuestrian dari perspektif kebangsaan dan global serta berkongsi strategi untuk memastikan keselamatan, kebajikan dan keseronokan sambil mengembangkan sukan itu merentas semua baka dan disiplin akan menjadi prospek yang menarik. Keghairahan saya sentiasa menjadi kuda dan mempromosikan sukan ekuestrian di dalam dan di luar komuniti kuda kami adalah misi yang sangat penting, secara peribadi dan untuk USEF secara keseluruhannya.”

“Kami berbesar hati mengalu-alukan David ke USEF untuk berkhidmat dalam peranan baharu ini,” kata Bill Moroney, Ketua Pegawai Eksekutif USEF. “Sebagai ahli utama pasukan kepimpinan eksekutif, David akan menyediakan kepimpinan pemikiran, penyelesaian masalah yang inovatif, dan berkongsi idea yang pelbagai untuk membimbing tindakan strategik dan keputusan perniagaan yang penting, memacu keutamaan dan memimpin perubahan untuk kejayaan organisasi.”

Presiden Ekuestrian AS Tom O’Mara menambah, “Pengalaman ekuestrian dan tadbir urus David yang luas akan memainkan peranan penting dalam pelaksanaan berterusan Pelan Strategik USEF dan pertumbuhan sukan ekuestrian di peringkat nasional dan antarabangsa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *