Ekonomi rekreasi luar memecahkan rekod dalam data kerajaan terkini | Majalah Hatch

Jika anda meluangkan masa sepanjang tahun lalu atau lebih di sungai, mendaki salah satu denai kegemaran anda, ingin menempah tapak perkhemahan di pedalaman, atau hanya cuba membeli batang lalat baharu yang anda minati — hanya untuk disambut oleh barisan bot hanyut di tempat letak, orang ramai, penuh barisan tempahan dan kekurangan produk — anda mungkin sudah meneka bahawa 2021 adalah tahun pertama untuk industri rekreasi luar. Laporan baharu yang dikeluarkan minggu lepas oleh Biro Analisis Ekonomi (BEA) telah mengesahkan sebanyak itu, mendedahkan keluaran yang memecahkan rekod untuk ekonomi rekreasi luar. Data terkini BEA menunjukkan bahawa industri rekreasi luar menyumbang 1.9 peratus daripada KDNK negara pada 2021, menyumbang sejumlah besar $862 bilion kepada ekonomi AS, pengeluaran terbesar sejak BEA mula mengeluarkan data mengenai industri rekreasi luar. Mungkin yang lebih penting, menurut laporan BEA, ekonomi rekreasi luar menyediakan lebih 3 peratus pekerjaan Amerika — lebih 4.5 juta pekerjaan.

Menaiki bot/memancing merupakan penyumbang tunggal terbesar kepada ekonomi hampir trilion dolar industri luar, menyumbang lebih daripada $50 bilion dalam keluaran kasar. Ia juga mendahului senarai di 27 daripada 50 negeri AS, dengan Florida, California, dan Texas mengetuai kumpulan itu.

“Ekonomi rekreasi luar yang menghampiri $1 trilion dalam nilai ekonomi adalah mengagumkan tetapi tidak mengejutkan. Dengan kira-kira 50 juta pemancing di seluruh Amerika Syarikat, memancing rekreasi merupakan aspek penting dalam rekreasi luar, dan kami berbangga menjadi sebahagian daripada industri yang semakin popular dan bernilai,” kata Glenn Hughes, Presiden Persatuan Memancing Sukan Amerika. . “Data BEA menggambarkan betapa pentingnya rakyat Amerika untuk terus mendapat akses kepada perairan bersih dan perikanan yang banyak, dan kami berbesar hati untuk memainkan peranan penting dalam mengembangkan ekonomi negara kita. ASA berharap untuk meningkatkan kadar penyertaan bersama-sama industri rekreasi luar yang lain dan mendapatkan lebih ramai rakyat Amerika di luar atau di atas air.”

Memburu/menembak/merangkap merupakan penyumbang ketiga terbesar, menjana lebih daripada $18 bilion dalam keluaran ekonomi kasar.

Kebanyakan negeri di mana industri luar memainkan peranan besar dalam kedua-dua pengeluaran ekonomi dan pekerjaan, selain menjadi destinasi yang diidamkan untuk pemancing lalat, juga merupakan beberapa negeri di mana tanah awam menjadi pemacu utama rekreasi luar, seperti Alaska, Montana. , Wyoming, Idaho dan Utah.

Rekreasi luar sebagai peratusan KDNK negeri

Rekreasi luar sebagai peratusan KDNK negeri (kredit imej: BEA).

Menurut Jessica Turner, presiden Meja Bulat Rekreasi Luaran (ORR), “Data BEA menggariskan betapa pentingnya untuk melabur di tanah awam, perairan dan infrastruktur rekreasi dari pantai ke pantai dan untuk aktiviti rekreasi semua jenis. Daripada penciptaan pekerjaan dan peningkatan keuntungan untuk perniagaan kecil dalam ekonomi tempatan, kepada faedah yang lebih besar kepada ekonomi negara kita, sektor ini adalah pemacu yang konsisten, walaupun dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu. Kekuatan ekonomi rekreasi luar mencerminkan perkara yang telah lama diketahui oleh ramai dalam industri sebagai kebenaran: terdapat faedah tidak terhingga yang diperoleh daripada lebih ramai orang menghabiskan masa di luar dan mereka hanya akan berkembang dengan pelaburan yang berterusan.”

Pertumbuhan ekonomi rekreasi luar juga secara mendadak mengatasi ekonomi AS secara keseluruhan, lebih daripada tiga kali ganda pertumbuhan KDNK negara. Menurut laporan BEA, “KDNK diselaraskan inflasi (“sebenar”) untuk ekonomi rekreasi luar meningkat 18.9 peratus pada 2021, berbanding dengan peningkatan 5.9 peratus untuk keseluruhan ekonomi AS, mencerminkan pemulihan dalam rekreasi luar selepas penurunan 21.6 peratus pada 2020.”

Pertumbuhan ekonomi rekreasi luar berbanding KDNK negara

Pertumbuhan ekonomi rekreasi luar berbanding KDNK negara (kredit imej: BEA).

Mengulas laporan BEA, Katie McKalip, Presiden Persatuan Penulis Luar Amerika, berkata, “Ahli kami, yang merangkumi lebih daripada 600 media luar di seluruh negara, menyaksikan ledakan minat dalam aktiviti luar sejak beberapa tahun lalu – termasuk meluaskan liputan oleh media massa dalam rekreasi luar. Sungguh sangat baik untuk dapat menjangkau lebih ramai orang untuk memberi inspirasi kepada mereka untuk keluar – dan akhirnya membantu memulihara ruang luar kami yang berharga.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *