Dokumentari ‘Magic Stump’ menyerlahkan hotspot raptor Illinois

Mungkin anda pernah mendengar tentang — atau pernah ke — tempat tumpuan burung yang menakjubkan di Chicago iaitu “Magic Hedge” dalam Santuari Burung Montrose Point. Ia adalah tapak yang hebat untuk menonton burung berhampiran pantai Tasik Michigan, terutamanya semasa musim migrasi.

Tetapi adakah anda tahu bahawa, selama sedekad yang lalu atau lebih, Illinois mempunyai satu lagi titik panas “ajaib”? Ia dikenali secara tidak rasmi sebagai “Tunggul Ajaib,” dan ia secara harfiah ialah tunggul pokok yang merupakan magnet burung di tengah-tengah ladang ladang beberapa jam memandu ke selatan Bandar Berangin.

Birder dan pembuat filem Bob Dolgan, yang membuat dua filem dokumentari mengenai Piping Plovers “Monty” dan “Rose” Chicago, telah mencipta dokumentari baharu tentang tunggul pokok itu — dan burung serta burung yang dilukisnya.

“Tunggul Ajaib” ialah dokumentari selama 20 minit yang menarik dan menggembirakan yang memaparkan tunggul pokok Coles County yang telah menarik sekurang-kurangnya setengah dozen spesies burung pemangsa musim sejuk, termasuk dua ekor Falcon Prairie yang jarang ditemui untuk Illinois. Tunggul, saki-baki pokok oren Osage, berfungsi sebagai tempat bertenggek dan tempat berburu. Ia terletak di tanah ladang persendirian selama tiga jam di selatan Chicago dan menjadi pusat tumpuan untuk burung dari seluruh negeri dan negara.

Filem ini menampilkan pakar tempatan Tyler Funk, Ron Bradley, dan David Mott semasa mereka menceritakan pengesanan burung helang dan mencari tunggul. Kisah ini diadaptasi daripada artikel Funk, “Prairie Falcons of Coles County, Illinois” yang muncul dalam jurnal birding Illinois edisi Musim Panas/Musim Gugur 2017, Meadowlark. Funk kemudiannya meletakkan kamera jejak berhampiran tunggul yang menyediakan akses unik kepada raptor dalam persekitaran yang tidak mungkin ini.

“The Magic Stump” akan membuat debutnya di Chicago pada hari Ahad, 2 Oktober, jam 6 petang di Air Tepi Tanah Tidak Biasadengan makan malam duduk yang menunjukkan makan malam dan minuman disediakan. Dolgan akan bersedia untuk memperkenalkan filem itu dan berkongsi dua lagi cerita video birding terbaru. Filem Dolgan mengenai “Monty” dan “Rose” telah diterima ke pelbagai festival filem dan disiarkan di televisyen awam di Chicago dan Detroit. “The Magic Stump” ialah yang pertama daripada tiga filem yang dirancang Dolgan sebagai sebahagian daripada siri “The Prairie State” di habitat yang pernah menguasai Illinois.

Seekor Falcon Prairie hinggap di tiang utiliti berhampiran “Tunggul Ajaib.” Foto oleh Ron Bradley

Prairie Falcons ialah satu-satunya spesies falcon endemik barat Amerika Utara dan kebanyakannya dikenali dari negeri-negeri Rocky Mountain, terutamanya ditemui di padang rumput sagebrush. Beberapa telah musim sejuk di Illinois selama bertahun-tahun, tetapi tidak ada dengan kekerapan dan keterlihatan mereka yang berhampiran tunggul. Spesies lain yang dipaparkan dalam filem ini termasuk Northern Harriers, Rough-legged Hawks, Merlins, dan Snowy Owl.

Tayangan pertama filem itu berlangsung di Charleston, Illinois, pada 24 September, berhampiran lokasi tunggul, dengan kerjasama amanah tanah bukan untung Grand Prairie Friends. Tayangan lain dijadualkan untuk Willow Springs di Imperial Oak Brewing pada 4 Oktober; DuPage County (13 Oktober), Chicago (27 Oktober, maya), Mattoon (2 Disember), Decatur (3 Disember), Springfield (15 Disember) dan Will County (12 Januari). Dolgan berkata filem itu akhirnya akan tersedia di Vimeo.

Dolgan menulis laporan “Hotspot Near You” tentang Tunggul Ajaib untuk keluaran November/Disember 2022 kami. Kami akan menyiarkannya di laman web kami tidak lama lagi.

Surat berita memerhati burung

Baca surat berita kami!

Daftar untuk mendapatkan e-surat berita percuma kami untuk menerima berita, foto burung, menarik dan petua ID, dan banyak lagi dihantar ke peti masuk anda.

Daftar Percuma

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *