‘Doktor berkata saya tidak akan menjadi atlet’: pelumba remaja cemerlang dengan bekas kuda lumba walaupun mengalami masalah jantung

 • Seorang penunggang berusia 14 tahun yang diberitahu dia “tidak akan menjadi atlet” kerana sakit jantung, sedang cemerlang dalam disiplin baharu dengan bekas kuda lumbanya.

  Amber Sterrey yang berpangkalan di Warwickshire dilahirkan dengan tetralogi Fallot, keadaan di mana jantung seseorang mempunyai empat kecacatan. Amber mempunyai lubang di jantungnya, satu ventrikel terlalu besar, satu terlalu kecil, dan satu lagi masalah ventrikel.  Lee, ibu Amber, memberitahu H&H anak perempuannya menjalani pembedahan untuk membetulkan keadaan ketika dia berumur sekitar setahun tetapi doktor memberi amaran dia akan bergelut dengan sukan pada masa hadapan.

  Walaupun begitu, Amber belajar menunggang pada usia tiga tahun dan gemar bersaing dalam acara lompat tunjuk. Pada November 2021 dia membeli bekas kuda lumba Flat, Ignacio Zuloaga, yang dikenali di rumah sebagai Wilson. Apabila dia mendapati Wilson telah dilatih semula oleh pemilik sebelumnya Ness Woodhouse untuk bersaing dalam ketahanan, Amber memutuskan untuk menghadiri acara.

  “Saya tidak mencari bekas kuda lumba tetapi kami menemuinya dan jatuh cinta. Apabila anda memikirkan anak tulen, anda sering menganggap mereka agak panas kepala, tetapi dia adalah sebaliknya,” kata Amber. H&H.

  “Rancangannya adalah untuk meneruskan acara lompat tunjuk kerana itulah yang saya lakukan sepanjang hidup saya, tetapi kami mendapati Wilson benar-benar tidak menyukai galah. Apabila Ness mencadangkan saya menyertai salah satu tunggangan ketahanannya, saya dapati Wilson sangat menikmatinya, dan saya fikir kami akan teruskan. Saya sentiasa seronok melakukan penggodaman yang panjang, dan Wilson nampaknya seronok melihat pemandangan sekeliling dan tidak perlu fokus, seperti yang dia lakukan dalam perlumbaan.”

  Amber dan Wilson berada di tempat kelima dalam acara gred 26km pertama mereka pada bulan April, dan Wilson dianugerahkan gred satu – gred tertinggi – untuk kecergasan. Pasangan itu meneruskan untuk melengkapkan beberapa acara berpasukan, termasuk menjadi sebahagian daripada pasukan pemenang Hearts ‘n’ Cromwell di antara wilayah pada awal tahun ini.

  Apabila pasukan itu layak ke Festival Naga Merah GB Endurance di Wales pada bulan September tetapi tidak dapat hadir, Amber memutuskan untuk menyertai Cabaran Cakar Naga selama dua hari di festival itu sebagai individu. Amber dan Wilson memenangi cabaran itu dan Amber dianugerahkan trofi pelumba muda untuk keseluruhan acara itu.

  “Setiap perjalanan yang saya lakukan sebelum itu adalah di atas tanah rata dengan hanya bukit kecil, jadi saya pasti tidak menjangkakan apa yang saya lihat di Wales. Sebahagian daripada bukit itu boleh dikatakan menegak,” kata Amber.

  “Pada hari pertama saya mula bergelut dengan pernafasan saya kerana Wilson telah menjadi agak kuat, dan seorang penunggang yang datang di belakang berhenti untuk memeriksa saya ok. Ia sangat bagus bahawa semua orang benar-benar melihat antara satu sama lain. Saya keletihan apabila saya kembali tetapi saya tidak akan membiarkan itu menghalang saya bersaing pada hari kedua. Saya mahu melengkapkan cabaran untuk Wilson.”

  Amber, yang berharap untuk terus bertahan dan melihat lebih ramai pelumba muda dalam sukan itu, berkata dia tidak membiarkan penyakit jantungnya menghalangnya.

  “Ketika saya masih muda saya mencuba tetratlon tetapi saya benar-benar mula bergelut dengan berenang dan berlari, tetapi sukan ekuestrian lebih sesuai dengan saya. Anda mempunyai dua otak untuk difikirkan, bukan hanya anda sendiri, jadi saya lebih memikirkan tentang Wilson daripada apa yang saya lakukan,” kata Amber.

  “Kerana saya mempunyai syarat saya berbeza dengan orang, tetapi saya tidak begitu berbeza. Saya tidak mahu dijatuhkan atau bersaing dalam kelas bawahan, saya mahu berada di atas sana. Doktor berkata saya tidak akan menjadi seorang atlet tetapi ayat itu telah melekat di kepala saya dan saya mahu membuktikan mereka salah.”

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  ‘Tiada apa yang akan menghalang saya sekarang, dan jika saya boleh melakukannya, sesiapa sahaja boleh’

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *