Diinspirasikan oleh A Lake and a Sister

Nota Burung®

Diinspirasikan oleh A Lake and a Sister

Ditulis oleh Camilo Garzón

Ini ialah BirdNote.

[Mar Chiquita soundscape, Xeno Canto 272748]

Inspirasi berlaku dalam pelbagai cara. Kadang-kadang ia datang dari burung. Dan kadangkala, ia datang dari orang yang kita kagumi.

Marina Castellino: Nama saya Marina Castellino, saya adik Marcela.

Inspirasi untuk Marina datang dalam bentuk kakaknya, Marcela Castellino.

Marina Castellino: Tetapi sebenarnya inspirasi utama saya untuk mengembangkan cinta kepada alam semula jadi dan burung bersama kakak saya. [Duck under narration] Oleh itu, apabila anda membesar sebagai seorang adik lelaki dan mengagumi seseorang, nafsu itu mula berjangkit. Jadi baginya datang cinta dengan pemuliharaan alam semula jadi.

Marina memberitahu kami bahawa dia dan Marcela berkongsi kecintaan terhadap burung, terutamanya yang tinggal di Mar Chiquita, salah satu tanah lembap terbesar di Amerika Selatan.

[White-rumped Sandpiper calls, ML 32242591]

Ini juga mendorong Marina untuk menyertai projek pemuliharaan, termasuk dengan usaha Manomet untuk membantu burung pantai.

Marina Castellino: Baru-baru ini tempat itu telah diisytiharkan sebagai Taman Negara dan Rizab Negara, ia telah menjadi tempat yang unik di dunia untuk kami.

Dua beradik itu membantu Mar Chiquita diisytiharkan sebagai Taman Negara dan Rizab Negara untuk Argentina. Itu menyokong burung seperti burung pasir yang berhijrah di antara pantai Amerika Selatan dan Utara. Jadi, jika anda melihatnya berhampiran anda, usaha daripada Marina mungkin telah membantu anda melihatnya di sana!

Marina Castellino: Berfikir secara hemisfera, bertindak tempatan dan belia kita dan komuniti lain boleh bekerjasama untuk pemuliharaan.

Untuk berfikir secara hemisfera dan bertindak secara tempatan bersama-sama dengan golongan muda dan masyarakat setempat. Begitulah cara kita boleh bekerjasama untuk memulihara tempat dan spesies ini. Semoga Marina telah memberi inspirasi kepada anda hari ini seperti yang pernah dilakukan oleh kakaknya, Marcela kepadanya.

Rancangan ini adalah sebahagian daripada siri penyelidikan pemuliharaan burung pantai Manomet, dan ia juga tersedia en español — lawati tapak web kami, BirdNote dot org, untuk mengetahui lebih lanjut. Saya Camilo Garzón.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Editor Skrip: Camila Kerwin dari Rough Cut Collective
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Soundscape Xeno Canto 272748 dirakam oleh P. Boesman, dan White-rumped Sandpiper ML 32242591 dirakam oleh A. Spencer.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote September 2022
Narator: Camilo Garzon

ID# manomet-02-2022-09-13 manomet-02

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *