‘Dia menyatukan keluarga kami’: perpisahan yang menyayat hati untuk acara dan bintang Derby kelajuan Hickstead

 • Penunggang kuda yang menyatukan sebuah keluarga dalam cinta mereka kepadanya telah memberi penghormatan kepada superstar acara dan showjumping yang telah meninggal dunia pada usia 21 tahun.

  Doonaveragh O One Esib Power terpaksa dihentikan pada hari Isnin (31 Oktober), dan akan kekal di rumahnya selama 16 tahun, bersama mereka yang paling menyayanginya. Dia telah beraksi sehingga tahap empat bintang (kini lima bintang) dengan Esib, dan memenangi banyak grand prix negara dan di Dublin Horse Show, serta memenangi Derby kelajuan Hickstead bersama abang Esib, joki yang memenangi Grand National Robert (Robbie). ).  “Akan sentiasa ada kuda istimewa tetapi tidak akan pernah ada yang menyatukan keluarga seperti dia,” kata Esib. H&H. “Robert menyayanginya seperti saya, dan ibu dan ayah juga. Dia menyatukan kita semua, sebagaimana Dia memberi kita hari-hari yang menakjubkan itu.”

  Esib membeli gelding baka Ireland “Tommy” sebagai anak berusia lima tahun daripada Ryan Crumley.

  “Dia pernah ke Lanaken showjumping tetapi saya membelinya sebagai kuda acara superstar yang berpotensi, yang adil, dia,” katanya. “Dia mendapat tempat ke-10 dalam tiga bintang pertamanya [now four-star] sebagai seorang kanak-kanak lapan tahun, di Barbury, di mana dia adalah luar biasa. Tetapi dia mengalami kecederaan, dan itu benar-benar permulaan perubahan arahnya.”

  Esib berpangkalan di England pada masa itu, dan dia membuat perjanjian dengan Robert mengenai pemulihan Tommy.

  “Dia gembira untuk melakukan semua kerja keras dan membantunya kembali daripada kecederaan, selagi saya membenarkan dia menunggangnya dalam cabaran acara Hickstead, itu adalah perjanjian!” dia berkata.

  “Dia mula melompatnya pada musim panas apabila dia tidak sibuk berlumba; dia memenangi Hickstead speed Derby dan beberapa grand prix kebangsaan di Ireland.

  “Kemudian saya pergi ke Badminton dan menumbangkan seluruh tempat itu pada hari Ahad. Saya berada dalam kemurungan yang mendalam dan memutuskan saya perlu bekerja pada showjumping itu.”

  Robbie Power dan Doonaveragh O One dalam Derby kelajuan Hickstead 2013.

  Esib berkata terdapat sejumlah besar sorotan kepada kerjaya Tommy, atas pelbagai sebab.

  “Ke mana dia membawa kami, dan apa yang saya capai yang tidak pernah saya fikir akan saya lakukan,” katanya. “Saya tidak pernah terfikir akan melakukan Hickstead Derby tetapi untuk melompat, dan melompat dengan baik – tetapi mungkin menang di Dublin [in 2019] adalah satu; Saya telah berada di sana selama bertahun-tahun poni saya dan fikir hari-hari saya melompat di Dublin telah berakhir. Terdapat hanya dua warganegara yang perlu pergi jadi kami mendapat tiket kami, dan saya tahu ini adalah satu-satunya peluang saya dan kami perlu membuat keputusan. Untuk menang adalah sesuatu yang luar biasa.”

  Esib dan Tommy memenangi grand prix negara yang tidak terkira banyaknya, termasuk Grand Prix Kebangsaan GAIN Equine Nutrition Alltech tahun lepas di Kejohanan Balmoral Kebangsaan.

  Selepas kemenangan, dia memberitahu Showjumping Ireland: “Tommy mempunyai rahsia yang kita semua sebagai manusia perlu belajar; dia suka hidup. Apabila anda meletakkan kolar padanya dan menyediakan dia untuk persembahan, dia menyukainya. Dia benar-benar mencintai pekerjaannya. Dia gembira hari ini dengan kemenangan itu seperti saya; dia menyukainya.”

  “Setiap kali dia pergi ke kotak, anda tahu anda mempunyai peluang,” kata Esib H&H. “Dia sentiasa memberikan yang terbaik dan tidak pernah melompat pusingan buruk.

  “Dia adalah kuda yang sangat pelik tetapi indah; mungkin hanya segelintir orang yang boleh memakai kekangnya, dan jika dia tidak mengenali dan mempercayai anda, anda tidak akan mendekatinya. Dia sangat sensitif tetapi apabila dia mempercayai anda, dia memberi anda segala-galanya.

  “Apabila Robert mempunyai anak perempuannya Emma, ​​sejak Tommy bertemu dengannya, dia tahu; dia mencintainya dan begitu pendiam di sekelilingnya. Dia luar biasa dengannya dan sekarang dia mahu tahu mengapa dia pergi ke syurga.”

  Esib berkata Tommy berada dalam prestasi yang baik, dan boleh bertanding pada musim panas ini.

  “Tiada sebab fizikal untuk dia tidak berbuat demikian tetapi saya tidak akan pernah memaafkan diri saya jika ada sesuatu yang tidak kena,” katanya. “Ia adalah satu kejutan kerana dia tidak pernah menjadi ‘kuda tua’; dia sempurna pada malam Ahad dan kemudian ada sesuatu yang tidak kena secara dalaman kerana pada pagi Isnin, dia tidak boleh bangun.

  “Alhamdulillah dia berada di rumah, dan saya berada di sana dan Robbie ada di sana. Ia mengerikan tetapi dia berada di sini untuk selama-lamanya.”

  Dia menambah: “Anda menyentuh kehidupan setiap ahli keluarga saya, di atas dan di luar. Anda adalah orang anda sendiri tetapi anda mempunyai jiwa yang paling baik daripada mana-mana kuda yang pernah saya temui. Anda lebih daripada seekor kuda, anda adalah sebahagian daripada keluarga kami dan ia tidak akan sama lagi tanpa anda.

  “Kami akan merindui wajah cantik awak lebih daripada yang saya bayangkan. Saya harap saya berikan awak kehidupan terbaik yang awak patut terima dan saya sedih tanpa awak.”

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Joki yang memenangi Grand National kembali ke akar umbinya untuk menjuarai LED Sport Europe Speed ​​Derby

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *