Di manakah terletaknya Gunwales di atas Bot?

Apabila anda mula menaiki bot, adalah idea yang baik untuk membiasakan diri anda dengan bahagian-bahagian bot. Tidak kira jenis bot nelayan yang anda naiki, anda mungkin tidak akan dipanggil “Kapten” jika anda terus memanggil bahagian hadapan bot anda “tudung” dan belakang, “batang”. Jadi mari kita tutup salah satu bahagian utama reka bentuk bot nelayan.

Jika anda telah terperangkap menonton yang popular Memancing Liga Utama Rancangan TV, walaupun anda tidak mengetahui bahagian-bahagian bot nelayan, anda mungkin tahu jawapan kepada “di mana di atas bot terletaknya senjata api?” Format kejohanan bass baharu ini mempunyai peraturan ketat untuk melepaskan bes, diliputi pada permulaan setiap episod. Sebagai contoh, semua ikan ditimbang dan dilepaskan serta-merta, dan bukannya menghabiskan masa dalam perigi hidup sebelum ditimbang di atas pentas. Dua minit, tiada penalti menangkap ikan dinilai jika ikan siakap hinggap di atas lantai bot nelayan atau jika pemancing menjepit ikan pada badannya. Selain itu, bass mesti dilepaskan pada ketinggian gunwale bot. Iaitu, bahagian atas bot. Menjatuhkan ikan ke dalam air sambil berdiri akan mengakibatkan penalti tamat masa.

Semasa menyiasat peraturan kejohanan, saya perhatikan bahawa gunwale bot ditulis sebagai “gunnel” yang sekurang-kurangnya menyerupai cara ia disebut. “w” dalam istilah asal ini sama sekali diabaikan dan ejaan alternatif nampaknya semakin meningkat walaupun terdapat kekeliruan bahawa terdapat juga ikan kecil yang dipanggil gunnel.

Jadi, di mana di atas bot terletaknya senjata api? Tempat yang sama dengan gunnel: betul-betul di sepanjang tepi atas bot. Apabila anda mendaftarkan bot anda, anda mungkin menerima buku kecil yang mengandungi gambar rajah bot sebagai peringatan berguna tentang perkara ini dan syarat bot lain jadi jangan biarkan ia membuat anda tegas.

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *