Di manakah Sah Mengikat Blog Anda Apabila Ia Tidak Dilabuhkan?

Jika anda baru untuk menaiki bot, anda mungkin tertanya-tanya di manakah undang-undang untuk mengikat bot anda apabila ia tiada di dok? Jawapan kepada soalan ini adalah pelampung tambatan. Pelampung tambatan terapung di atas air dan dilekatkan pada bahagian bawah menggunakan rantai, ini adalah satu-satunya pelampung yang boleh anda ikat secara sah.

Apakah warna pelampung tambatan dan bagaimana anda mengenal pasti satu daripada pelampung jenis lain? Pelampung tambatan berwarna putih dengan jalur mendatar biru. Mereka biasanya diletakkan di dalam atau berhampiran marina dan kawasan lain di mana bot dibenarkan berlabuh. Pelampung tambatan ialah tempat untuk mengikat bot apabila anda tiada di dok.

Cara Menggunakan Pelampung Tambat

Ikuti langkah-langkah ini apabila mengikat bot anda ke pelampung tambatan:

  1. Kemudi bot dari kedudukan kemudi yang membolehkan anda melihat pelampung semasa keseluruhan proses cangkuk.
  2. Dekati perlahan-lahan dan berhati-hati dari arah angin atau arus bawah, supaya talian pikap paling hampir dengan anda. Pastikan pelampung berada pada sisi yang sama dengan kemudi supaya anda dapat melihat pelampung tambatan semasa anda menghampiri.
  3. Gunakan cangkuk bot untuk mendapatkan semula talian pikap dengan selamat. Pastikan anda menukar bot anda kepada neutral semasa langkah ini untuk mengelakkan daripada tersangkut dalam barisan.
  4. Larikan boling bot anda melalui gelung garisan pikap, dan kemudian pasangkan kedua-dua hujung boling anda ke haluan bot anda. Jangan ikat talian pikap terus ke bot anda kerana ia boleh memberi tekanan pada sauh tambatan. Ia juga penting untuk memahami tempat untuk mengikat bot atas sebab keselamatan — jangan mengikat ketat pada pelampung tambatan kerana ini boleh berbahaya kepada anda dan bot anda, serta ia memberi tekanan yang tidak perlu pada sistem tambatan.
  5. Pastikan anda mengeluarkan garisan yang mencukupi supaya pelampung tidak ditarik ke bawah air dan garisan kekal mendatar. Air kasar mungkin memerlukan anda menggunakan lebih banyak talian.
  6. Periksa pelampung yang diikat oleh bot anda. Sebaik sahaja anda diikat, periksa sama ada pelampung itu dipegang seperti yang dimaksudkan.
  7. Apabila anda sudah bersedia untuk bertolak, bersihkan boling bot anda dan tariknya melalui gelung garisan pikap. Kemudian, pastikan anda berundur dari tambatan supaya anda tidak terjerat dengan mana-mana garisan tambatan.

Sekarang anda tidak perlu tertanya-tanya di mana undang-undang untuk mengikat bot anda. Walau bagaimanapun, anda perlu memastikan bahawa anda mempunyai kertas kerja pendaftaran bot yang sah sebelum anda pergi ke tempat tambatan kegemaran anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *