Di mana untuk memancing tilapia: petua dari pakar

Tilapia adalah spesies ikan yang berasal dari Timur Tengah dan Afrika. Jika anda tertanya-tanya di mana untuk memancing ikan tilapia, mereka terutamanya mendiami AS Tenggara. Mereka terkenal sebagai hidangan meja yang hebat untuk rasa ringan mereka, menjadikannya salah satu ikan yang paling banyak digunakan di AS dan makanan ruji biasa bagi banyak pembekal makanan laut komersial. .

Tilapia cenderung terbang dan merupakan herbivor yang tidak mudah tergoda dengan umpan yang menambah cabaran untuk menangkapnya. Sama seperti ikan kap rumput, tilapia sering disimpan untuk membantu mengawal tumbuh-tumbuhan akuatik. Berikut adalah petua dari pemancing tilapia yang berpengalaman tentang tempat memancing ikan tilapia.

Tempat Memancing Tilapia

  • Mengikut negeri: Florida, Alabama dan Texas ialah tempat anda ingin memulakan penerokaan tempat menangkap ikan tilapia.
  • Mengikut jenis air: Tilapia sering mendiami muara air payau atau tawar.
  • Oleh badan air: Kebanyakan kolam, sungai, terusan, dan tasik.
  • Mengikut musim: Musim bertelur ikan tilapia menjejaskan tempat menangkap ikan tilapia. Anda boleh menemui mereka bertelur dalam air yang lebih cetek biasanya sepanjang tahun, tetapi mereka akan berhenti apabila suhu air turun di bawah enam puluh darjah.
  • Dengan umpan: Sebagai herbivor, sukar untuk menangkap ikan tilapia pada umpan. Tongkat dengan bola roti, kacang, atau jagung. Kadangkala, tilapia akan mencari cacing tanah atau gewang buatan yang menyerupai ikan kecil atau invertebrata.
  • Secara tackle: Alatan ringan diperlukan untuk memancing ikan tilapia. Gunakan garis ujian 4 hingga 8 paun yang dipasang pada kekili berputar kecil dengan cangkuk saiz #4 atau #6 yang kecil.

Gunakan peta interaktif kami untuk mendapatkan lebih banyak petua tentang tempat memancing dan bot. Jika anda mengezum dekat pada badan air tertentu di kawasan anda, anda boleh mengklik butang “Spesies Ikan” untuk melihat hasil tangkapan yang telah dilaporkan di sana. Pastikan lesen memancing anda dikemas kini sebelum anda pergi. Selamat memancing!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *