Di mana Ikan Ais

Ia adalah pertengahan musim sejuk dan benar-benar sejuk sekarang di Timur Laut. Sesetengah pemancing, seperti saya, mungkin mengalami penarikan diri memancing kerana kekurangan air terbuka. Orang lain sebenarnya menantikan keadaan ini dan tidak sabar untuk keluar dan “berjalan di atas air.” Jika anda “baik” dan Santa membawakan anda beberapa peralatan memancing ais, adakah anda tahu di mana untuk bermula?

Berikut adalah beberapa petua tentang tempat memancing ais:

1. Ais selamat. Ini adalah keperluan pertama untuk memancing ais. Adalah disyorkan bahawa sekurang-kurangnya 4” ais dibentuk untuk menyokong berat seorang pemancing. 5” membuatkan saya lebih selesa. Bersiar-siar di tasik beku amat menyeronokkan, tetapi berhati-hatilah. Kekal selamat dan sentiasa memakai jaket keselamatan, alat jemputan keselamatan, dan jangan memancing seorang diri.

2. Kolam. Kolam adalah tempat yang bagus di mana anda boleh ikan ais dan membina keyakinan anda walaupun semasa musim sejuk. Kepekatan ikan di kawasan kecil membolehkan anda bermain dengan pelbagai persembahan untuk ikan yang lembap. Apabila anda memikirkan sesuatu, teknik itu akan membantu anda terus mencuba badan air yang lebih besar.

3. Tepi. Tepi rumpai adalah tempat yang bagus untuk memulakan memancing ais. Jika anda telah memancing tasik dengan bot, anda mungkin sudah mempunyai idea yang baik tentang lokasi barisan rumpai. Jika tidak, peta kontur akan membantu kerana rumpai biasanya terhad kepada bahagian tasik yang lebih cetek.

4. Dalam. Peta kontur juga akan mendedahkan lubang yang lebih dalam atau saluran lama. Ikan mempunyai kecenderungan untuk “merajuk” di tempat yang lebih dalam ini untuk memancing semasa musim sejuk.

5. Struktur. Sama seperti memancing di air terbuka, ikan masih berkaitan dengan struktur. Adakah anda menemui longgokan berus pada elektronik anda? Itu mungkin lombong emas bluegill dan crappie.

6. Bawah. Perhatikan bagaimana perasaan bahagian bawah. Apabila saya mencari tempat di mana saya boleh memancing ais, saya biasanya mencari dasar tasik yang lebih kukuh dengan beberapa batu atau batu. Walau bagaimanapun, ada kalanya gewang dijinjing ke atas dan ke bawah untuk mengacau kelodak akan menarik ikan seperti hinggap kuning.

7. Tidak ada. Beri sedikit masa, kemudian gerakkan dan tebuk beberapa lubang lagi. Secara umum, anda lebih cenderung untuk pergi ke ikan daripada membawa ikan kepada anda.

Jika lesen memancing anda terkini, cari rakan dan pergi tebuk beberapa lubang di beberapa ais yang selamat. Anda hanya mungkin mencari cara untuk membantu anda mencapai musim bunga!


Anda mungkin juga berminat

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *