Di Mana Harus Disimpan Alat Pemadam Api Di Atas Bot?

Walaupun artikel tentang peralatan keselamatan bot secara amnya menyatakan bahawa bot tertentu dikehendaki mempunyai sekurang-kurangnya satu alat pemadam api di atas kapal, hanya sedikit yang membincangkan topik di mana alat pemadam api harus disimpan di atas bot. Itu mungkin kerana jawapannya berbeza dengan jenis bot. Tetapi jawapan terpendek yang mungkin untuk persoalan di mana alat pemadam api harus disimpan di atas bot ialah: di mana sesiapa sahaja di atas kapal boleh mencari dan mengaksesnya dengan cepat.

Tetapi sebelum kita menyelidiki lebih lanjut, inilah yang dikatakan oleh Pengawal Pantai AS dalam bahan yang diterbitkan mengenai keperluan alat pemadam api bot: “Pemadam yang diluluskan Pengawal Pantai AS yang diperlukan untuk bot adalah mudah alih tangan, mempunyai klasifikasi BI atau B-II, dan mesti disediakan dengan pendakap pelekap. Walaupun tidak diperlukan, adalah disyorkan bahawa alat pemadam dipasang di lokasi yang mudah diakses. Pertimbangkan lokasi di mana alat pemadam boleh dicapai dengan mudah; contohnya, di atau berhampiran stesen stereng atau di dapur atau bilik enjin, tetapi jauh dari lokasi yang berkemungkinan berlaku kebakaran.”

Jadi inilah cara untuk menganalisis maklumat itu. Anda tidak mahu alat pemadam api berhampiran enjin atau di atas dapur di dalam dapur, sebagai contoh, kerana anda mungkin tidak dapat mencapainya jika kebakaran bermula di tempat tersebut dan merebak dengan cepat. Anda mahukannya di lokasi terbuka, sebaik-baiknya di mana seseorang di atas bot anda – terutamanya tetamu yang mungkin tidak biasa dengan bot itu – boleh melihat dan mengaksesnya dengan mudah. Sentiasa ingat bahawa anda, sebagai pengendali, mungkin tahu di mana anda telah meletakkan alat pemadam, tetapi bagaimana jika sesuatu berlaku kepada anda dan anda tidak dapat menyampaikannya kepada penumpang? Itulah sebabnya ia harus diletakkan di tempat yang jelas kepada sesiapa yang melakukan imbasan pantas, mungkin dalam keadaan kecemasan.

Lebih baik juga jika alat pemadam api dipasang, kerana ia akan selamat dan tidak mudah rosak dengan cara ini. Memasang pemadam dengan betul pada pendakap yang disertakan ialah senario terbaik; ini boleh dibuka dengan cepat untuk kegunaan segera.

Adalah lebih baik untuk tegak juga, jadi ia bukan sahaja boleh dilihat tetapi juga diperiksa dengan mudah. Dan adalah lebih baik untuk mempunyai pelekap ini di kawasan terbuka, seperti dapur dalam bot besar dengan dapur, di kokpit bot konsol tengah berhampiran pengendali, dan agak dekat dengan tangki minyak.

Pada nota terakhir, setiap kali anda membawa penumpang ke atas bot anda, sebelum berlepas, anda harus memberitahu mereka di mana pelbagai item peralatan keselamatan bot, termasuk alat pemadam api, berada. Anda juga harus memastikan bot anda didaftarkan sebelum anda berlepas.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *