Di kalangan Pelancong Alaska, Birders Adalah Pembelanja Terbesar

sekumpulan burung pantai yang padat terbang di hadapan sekumpulan pemerhati burung pada hari hujan di Alaska
Birders berpusu-pusu ke Festival Copper River Delta Shorebird di Alaska. Foto oleh Design Pics Inc/Alamy Stock Photo.

Burung burung berpusu-pusu ke Alaska untuk melihat sekilas burung yang jarang ditemui seperti Bluethroat. Selalunya, mereka mengeluarkan wang untuk pergi ke lokasi terpencil yang kebanyakan pelancong tidak kerap, dan membelanjakan lebih banyak wang sebaik sahaja mereka tiba di sana.

Tobias Schwoerer, penolong profesor di Universiti Alaska-Fairbanks, ingin melihat berapa lama burung tinggal berbanding pelawat lain, berapa banyak yang mereka belanjakan dan bagaimana dolar itu mengalir melalui ekonomi.

Schwoerer mengetuai kajian yang diterbitkan pada bulan Julai dalam jurnal saintifik PloS One yang memanfaatkan data yang dikumpul daripada Program Statistik Pelawat Alaska.

Kajian itu juga memasukkan data daripada pangkalan data eBird Cornell Lab of Ornithology untuk melihat di mana dan bila orang melaporkan burung di Alaska. Kajian mendapati bahawa burung burung adalah pelancong yang ideal. Berbanding dengan purata pelancong, mereka membelanjakan 56% lebih banyak wang; terlibat dalam dua kali lebih banyak aktiviti, seperti lawatan berpandu; tinggal empat hari lebih lama; dan mengembara ke kawasan yang lebih terpencil. Secara keseluruhannya, birder membelanjakan $378 juta di Alaska pada 2016.

“Kajian yang lebih terperinci dan diperhalusi boleh melihat perkara yang mendorong permintaan,” kata Schwoerer. “Strategi pemasaran semasa tertumpu kepada sektor kapal persiaran. Tetapi masyarakat tempatan boleh mendapat manfaat daripada pembangunan pasaran khusus berasaskan alam semula jadi berskala kecil seperti memerhati burung.”

Cerita ini diadaptasi daripada siaran di Berita Hidupan Liar TWSditerbitkan oleh The Wildlife Society.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *