Dasar Pemuliharaan Perikanan dan Amalan Pemuliharaan Ikan

Dasar pemuliharaan perikanan ialah strategi peraturan dan peraturan dengan matlamat pengurusan perikanan yang mampan. Oleh kerana semua sistem akuatik adalah kompleks dan sentiasa berubah, amalan dan kaedah pemuliharaan ikan turut berubah-ubah.

Garis panduan dasar pemuliharaan perikanan ditetapkan dan dikuatkuasakan oleh pelbagai organisasi dan agensi seperti di peringkat persekutuan, Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Negara serta Perkhidmatan Ikan dan Hidupan Liar AS. Dalam parameter tersebut, setiap negeri mempunyai set peraturannya sendiri. Selain itu, entiti swasta mungkin mempunyai set peraturan tambahan.

Sebagai contoh, kejohanan bass mengikut bukan sahaja peraturan negeri, tetapi mesti menguatkuasakan amalan pemuliharaan ikan khusus mereka yang ketat untuk dapat meneruskan format penimbang bass di atas pentas untuk penonton. Beberapa amalan tangkapan dan pelepasan terbaik dipamerkan oleh kejohanan Bassmaster dengan gewang tiruan sahaja, pertarungan singkat untuk mengurangkan tekanan ikan, dan penalti pemarkahan yang ketara jika bass cedera. Siri kejohanan Memancing Liga Utama malah menghukum pemancing jika bass menyentuh bot atau dilepaskan pada ketinggian di atas gunwale.

Satu lagi bahagian penting dalam dasar pemuliharaan perikanan ialah garis dasar sejarah. Dengan mengumpul data kualiti air dan perikanan, pengurus mempunyai peluang yang lebih baik untuk menentukan arah aliran populasi ikan. Setiap kaedah persampelan ikan mempunyai tahap berat sebelah untuk saiz, spesies, keluasan, dll. jadi beberapa kaedah persampelan mesti dikumpulkan. Matlamatnya adalah untuk mempelajari maklumat penting tentang faktor seperti kadar pertumbuhan, asas makanan ternakan, dan habitat pemijahan bukan sahaja untuk menentukan arah aliran tetapi untuk cuba meramal dan kekal mendahului sebarang aspek yang memudaratkan pemuliharaan ikan.

Polisi pemuliharaan penangkapan ikan dan amalan pemuliharaan ikan cuba mengekalkan kualiti penangkapan ikan untuk pemancing dan pengeluaran hasil tuaian yang mampan bagi setiap perikanan. Oleh itu peraturan berbeza bukan sahaja mengikut negeri tetapi selalunya oleh badan air dalam negeri. Adalah penting bagi setiap pemancing mengikut amalan pemuliharaan ikan ini yang mungkin berubah dari tahun ke tahun seperti saiz tuaian, kuantiti pancing setiap pemancing, atau jenis umpan supaya semua orang dapat terus menikmati pengalaman memancing yang hebat. Dan jangan lupa: Dana daripada lesen memancing anda sesuai untuk kembali kepada usaha pemuliharaan ikan, seperti pengurusan perikanan dan kaedah pemuliharaan ikan!

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *