Dapatkan Fakta Bass Berjalur untuk Memancing Bass yang Lebih Baik

Ikan siakap berjalur adalah salah satu ikan permainan teratas di sepanjang pesisir pantai Timur. Tidak kira jika anda memanggil mereka dengan salah satu daripada banyak nama panggilan mereka iaitu Rock, Linesiders, Brown Dogs atau Old Pajamas. Mereka adalah antara spesies ikan air masin yang paling dicari dari Virginia ke Maine.

Bermula sekitar pertengahan bulan Mac, bass belang berhijrah di sekolah. Mereka meninggalkan kawasan musim sejuk mereka di Chesapeake Bay di Virginia dan menolak di sepanjang Atlantik Tengah dan ke New England. Kebanyakan ikan ini menghabiskan bulan-bulan musim panas di Massachusetts, New Hampshire dan Maine. Ikan bersaiz kecil hingga sederhana biasanya mendahului ikan yang lebih besar yang kebanyakannya dilitupi kutu laut yang menerkam. Apabila air menjadi sejuk pada musim luruh, bass berjalur berbalik arah dan menuju ke selatan untuk musim sejuk. Kita semua sepatutnya bertuah.

Satu lagi fakta bass belang ialah striper memakan pelbagai jenis ikan umpan kecil dan besar. Oleh kerana pemangsa ini mempunyai mulut yang dilapisi dengan apa yang terasa seperti kertas pasir halus, mereka menyedut tiang air untuk menelan umpan kecil. Hidangan biasa ialah sisi perak, sandeel, ikan bilis teluk, udang, ikan kecil kaca, bunker kacang dan ketam. Bass mengejutkan ikan umpan besar dengan pukulan ekornya, berputar-putar, dan menelan umpan besar seperti menhaden, herring, alewives dan mackerel. Dengan menelan seekor ikan umpan yang besar kepala ikan siakap telan keseluruhan umpan. Ikan umpan yang ketakutan menerbangkan sirip punggungnya yang bermaksud seekor ikan umpan yang ketakutan yang disedut dari belakang boleh tersangkut di kerongkong bes.

Striper menyukai air sejuk, dengan suhu optimum antara 40-an hingga 50-an tinggi. Mereka bergerak dari perairan pesisir pantai yang cetek seperti rumah pangsa, kolam masin, muara sungai, dan sepanjang pantai ke dalam air yang lebih dalam dan lebih sejuk yang ditemui di sepanjang pulau-pulau di pesisir pantai, di sepanjang tebing dan di koyak dan jatuh. Keadaan cahaya malap lebih diutamakan, dan itu adalah rahmat kepada kebanyakan kita yang bekerja pada siang hari. Kami memancing mereka pada waktu malam.

Tangkap mereka pada palam, sudu, plastik lembut, umpan hidup atau lalat. Dagingnya yang putih dan berkeping-keping adalah lazat, dan satu-satunya cara anda boleh merosakkan hidangan adalah melalui memasak berlebihan. Tahun ini pergi ke garam untuk menangkap bass berjalur. Anda dan keluarga anda boleh menangkap sinar di pantai sambil meletakkan ikan di atas pasir.


Anda mungkin juga berminat

Tom Times

Tom Times

Tom Keer ialah seorang penulis pemenang anugerah yang tinggal di Cape Cod, Massachusetts. Beliau ialah kolumnis untuk Upland Almanac, Penulis Penyumbang untuk majalah Covey Rise, Editor Penyumbang untuk Fly Rod dan Reel dan Fly Fish America, dan penulis blog untuk program Take Me Fishing Yayasan Perahu Rekreasi dan Memancing. Keer kerap menulis untuk lebih sedozen majalah luar mengenai topik yang berkaitan dengan memancing, memburu, berperahu dan aktiviti luar yang lain. Apabila mereka tidak memancing, Keer dan keluarganya memburu burung tanah tinggi di atas tiga setter Inggeris mereka. Buku pertamanya, Panduan Fly Fishers ke New England Coast telah dikeluarkan pada Januari 2011. Lawati dia di www.tomkeer.com atau di www.thekeergroup.com.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *