Dana Point Fishing: Spesies untuk Sasar

Kredit Foto: Joe Sarmiento

Adakah anda tertanya-tanya apa yang anda boleh tangkap dalam perjalanan memancing Dana Point? Jika anda bercadang untuk melawat destinasi Orange County, CA ini, terdapat beberapa spesies berbeza yang mungkin anda rasai.

Jika anda tidak pasti tempat memancing berhampiran Dana Point, anda tidak perlu risau. Dana Point ialah tempat yang mempunyai banyak pilihan memancing untuk seisi keluarga. Sewa kayak, lancarkan bot, memancing di jeti, atau pergi ke salah satu perjalanan memancing laut dalam dari pelabuhan.

Petua Sukan Memancing Dana Point

Apakah sebahagian daripada sebab mengapa perjalanan memancing Dana Point cenderung menjadi begitu popular? Banyak pengalaman memancing Pelabuhan Dana Point termasuk lawatan ke katil rumpai laut yang berdekatan. Katil kelp ini adalah rumah kepada banyak hidupan marin, termasuk ikan umpan seperti sardin dan makarel.

Ini hanyalah beberapa spesies ikan yang boleh anda tangkap dalam perjalanan sukan memancing Dana Point, bersama-sama dengan petua tentang masa untuk mencarinya dan perkara yang perlu digunakan.

Spesies Ikan Mana Yang Akan Disasarkan

Siakap Putih

Jika anda ingin menangkap siakap putih semasa menaiki bot sukan memancing Dana Point, rancang untuk pergi semasa musim bunga atau musim panas. Ikan siakap putih boleh ditangkap di sepanjang pantai di perairan cetek serta berhampiran pulau-pulau luar pesisir. Sotong hidup adalah salah satu umpan semula jadi terbaik untuk spesies ini, terutamanya semasa awal musim bunga. Apabila musim panas tiba, anda boleh mencuba menggunakan tenggiri kecil untuk umpan juga.

Bas Pasir

Sand Bass boleh menjadi ikan yang ideal untuk menarik minat anak-anak memancing jika anda melawat California Selatan. Spesies ini purata satu hingga tiga paun dan boleh ditemui dalam jumlah yang banyak pada masa-masa tertentu dalam setahun. Salah satu masa terbaik untuk menyasarkan bass pasir adalah semasa musim panas apabila mereka menumpukan perhatian di sekolah besar pada kedalaman sekitar 60 hingga 100 kaki. Ikan bilis dan sardin adalah umpan semula jadi yang terbaik

Calico Bass

Ikan siakap adalah spesies bukan berhijrah yang paling kerap ditemui berhampiran dengan dasar rumpai laut. Aktiviti memberi makan puncak biasanya berlaku semasa musim bunga dan musim panas apabila belacu akan memakan umpan renang, jig atau ikan bilis. Perkara penting yang perlu diingati tentang bass belacu ialah ia adalah spesies yang tumbuh perlahan. Ini bermakna mereka boleh terdedah kepada penangkapan ikan yang berlebihan. Pemancing yang mementingkan pemuliharaan selalunya lebih suka berlatih menangkap dan melepaskan dengan betina dan ikan yang lebih besar.

Ekor kuning

Yellowtail jack, juga dirujuk sebagai California yellowtail, adalah salah satu ikan pelagik yang paling dicari di California Selatan kerana lariannya yang kuat dan kualiti tambang meja yang sangat baik. Walaupun mereka adalah ikan air terbuka, mereka cenderung ditemui berhampiran pulau, katil rumpai laut, dan terumbu semasa awal musim bunga hingga musim panas. Ia boleh ditangkap pada jig logam berat atau pada umpan semula jadi, seperti sardin.

Memandangkan anda mengetahui lebih lanjut tentang beberapa spesies yang boleh ditangkap dalam perjalanan memancing Dana Point, beli lesen memancing California anda dan rancang perjalanan bersama keluarga.


Debbie Hanson

Debbie Hanson

Debbie Hanson ialah seorang penulis luar yang memenangi anugerah, penyokong memancing sukan wanita, pemegang rekod dunia IGFA, dan pemandu air tawar yang tinggal di Florida Barat Daya. Kerja bertulis Hanson telah muncul dalam penerbitan seperti Florida Game & Fish Magazine, BoatUS Magazine, dan USA Today Hunt & Fish. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerjanya, lawati shefishes2.com atau ikuti dia di Instagram @shefishes2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *