Clooney 51 Martin Fuchs akan diraikan pada majlis persaraan rasmi

 • Clooney 51, bekas juara Eropah, bersama pelumba Switzerland Martin Fuchs, akan diraikan dalam majlis persaraan rasmi, 16 bulan selepas dia mengalami kecederaan yang menamatkan kerjayanya.

  Clooney, 16, patah tulang di humerus kanannya apabila tergelincir dan jatuh di padang pada 16 Ogos tahun lalu, sembilan hari selepas dia dan Martin bertanding di Sukan Olimpik Tokyo. Dia pulang ke rumah selepas hampir dua bulan di hospital, dan kini menikmati persaraannya.  “Majlis perpisahan” Clooney akan berlangsung pada 11 Disember di CHI Geneva – di mana beliau memenangi grand prix Rolex bersama Martin Fuchs pada 2019.

  “Dia telah berada di arena paling indah di dunia, tetapi dia telah terlepas pusingan terakhir untuk mengucapkan selamat tinggal kepada ramai peminatnya,” kata jurucakap CHI Geneva.

  Clooney, yang dimiliki oleh Luigi Baleri, diperoleh daripada bapa Martin, Thomas ketika berusia tujuh tahun. Martin dan Clooney mempunyai kerjaya yang cemerlang, dengan pelbagai kemenangan lima bintang dan grand prix.

  Mereka memenangi emas individu pada Kejohanan Eropah 2019, dan perak individu pada Sukan Ekuestrian Dunia 2018 di Tryon. Pasangan itu berada di tempat kesembilan secara individu di Sukan Olimpik Rio pada 2016 dan tempat ke-16 di Tokyo.

  Martin berkata Clooney adalah “kuda dalam hidupnya” dan “makhluk yang luar biasa”.

  “Beliau telah memberi saya begitu banyak dan dengannya saya memperoleh kejayaan terhebat,” katanya.

  “Kemalangannya adalah ujian yang mengerikan untuknya dan untuk semua pasukan saya, tetapi dalam menghadapinya dia membuktikan kekuatan perwatakan yang dia ada. Hari ini, dia sihat dan dia layak mengadakan majlis yang mencerminkan kerjayanya yang hebat dan kejeniusan dirinya.”

  Martin menambah bahawa CHI Geneva adalah “pilihan yang jelas” untuk majlis itu.

  “Kami mempunyai salah satu momen terindah kami di sini apabila kami memenangi grand prix Rolex,” katanya.

  “Saya sangat menantikan perpisahan ini, yang menjanjikan sangat emosional, dan selama itu saya akan dikelilingi oleh orang ramai Geneva yang hebat, keluarga saya, pasukan saya dan rakan-rakan saya.”

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *