Christina Henriksen dan Cisco’s Calor Z Memenangi Kejohanan Kebangsaan Acara USEF CCI2*-L 2022

Lexington, Ky. – Pesaing menikmati hujung minggu yang sederhana dan cerah di Acara Tiga Hari Hagyard Midsouth di Kentucky Horse Park, yang menganjurkan Kejohanan Kebangsaan Acara USEF CCI2*-L 2022. Gelaran Juara Kebangsaan tahun ini dan Trofi Richard Collins dimenangi Christina Henriksen dan Calor Z dari Cisco.

Christina Henriksen dan Cisco's Calor Z
Christina Henriksen dan Cisco’s Calor Z, Juara Kebangsaan Acara USEF CCI2*-L 2022. ©Xpress Foto

Henriksen (Keswick, Va.) dan beliau sendiri 2015 bay Zangersheide gelding memulakan acara mereka dengan kuat, dengan kedudukan 28.5 dan tempat kedua dalam fasa dressage. Mereka mengikutinya dengan pusingan dua kali ganda dalam kedua-dua merentas desa dan lompat tunjuk, akhirnya meraih kemenangan kurang daripada satu mata.

Henriksen telah bekerja dengan “Cisco” sejak musim panas lalu dan telah memberi tumpuan untuk membangunkan perkongsian yang kukuh dengannya.

“Kate Walls menemuinya pada musim panas lalu dan saya pergi dan mencubanya dan menyayanginya tetapi merasakan ia akan mengambil sedikit masa untuk membentuk perkongsian itu,” kata Henriksen. “Dia seorang pelompat yang menakjubkan, dan dia sangat berfikiran ke hadapan. Perjuangan terbesar saya dengannya ialah menahan kegembiraan dan keterujaannya untuk hidup. Saya tidak bersaing dengannya pada musim gugur lalu; Saya memberi tumpuan kepada proses latihan dan kami membina perkongsian bersama dan hanya mengenali antara satu sama lain.

“Dia seorang atlet yang luar biasa dan saya fikir dia mempunyai semua bakat untuk menjadi kuda teratas,” Henriksen meneruskan. “Walaupun begitu, saya rasa amat penting untuk membina perkongsian itu dengannya sekarang dan meluangkan masa bersamanya. Perkara terbesar ialah mendapatkan kebolehtunggangan dan itu mengambil masa 14 bulan, dan ia sedang dalam proses. Tetapi dia mempunyai hati yang paling besar dan merupakan salah satu kuda paling hebat yang pernah saya miliki.”

Henriksen berkata dia memikirkan kejuaraan CCI2*-L sebagai acara gol apabila memetakan jadual pertandingannya untuk 2022. Dia sebelum ini pernah bertanding di Hagyard Midsouth pada 2014 dan menikmati suasana serta pengalaman di sana, dan acara tahun ini tidak mengecewakan. Salah satu acara kemuncak adalah bertanding di Stadium Rolex yang ikonik di Kentucky Horse Park.

“Kami tidak dapat melompat di Stadium Rolex ketika saya berada di sana pada 2014, dan oleh itu dapat berjalan menuruni tanjakan itu dan bersaing di stadium untuk kelas kejohanan kebangsaan adalah luar biasa,” katanya. “Dan merentas desa, saya ingat ia kukuh untuk CCI2*-L. Saya melakukan banyak dua bintang dan tiga bintang ketika saya berada di England, dan saya akan mengatakan dua bintang ini adalah setanding dari segi kualiti dan teknikal. Terdapat beberapa soalan bagus yang bagus untuk ditunggangi sebagai persediaan untuk tahun depan dan perkara yang anda akan lihat di peringkat Pertengahan dan tiga bintang.”

Cisco akan mendapat percutian selepas kemenangan Kejohanan Kebangsaannya, dan Henriksen menantikan perkara besar bersamanya pada musim hadapan.

“Dia sangat bersedia untuk naik ke Pertengahan,” katanya. “Saya akan memilih dan memilih ke mana kami pergi dan apa yang kami lakukan dengan berhati-hati di bawah bimbingan Bobby Costello, yang telah menjadi jurulatih saya selama setengah tahun lalu. Bobby telah membantu saya membuat jadual Cisco tahun ini, jadi kami akan duduk pada satu ketika dan memikirkan rancangannya. Tetapi saya rasa kuda ini mempunyai segala kemampuan untuk pergi sejauh yang saya boleh membawanya.”

Julie Wolfert dan HSH Bitcoin
Julie Wolfert dan HSH Bitcoin, Juara Kebangsaan Simpanan Acara USEF CCI2*-L 2022. ©Xpress Foto

Julie Wolfert (Bucyrus, Kan.) menduduki tempat kedua menunggang HSH Bitcoin, palomino Irish Sport Horse 2016 yang tersendiri yang dimiliki oleh Meaghan Marinovich-Burdick dan Michele McCarty Woods. Marley Stone Bourke (Berryville, Va.) tamat di tempat ketiga dengan Kung Fu Quality, kacukan silang 2016 Thoroughbred yang dimilikinya bersama Gereja Sharon dan Tim Bourke.

Sebagai pelumba muda yang paling berjaya dalam CCI2*-L, Annabelle Friend (Nicholasville, Ky.) dan 2003 Thoroughbred geldingnya, Fine With Me, membawa pulang Trofi Harry T. Peters dan gelaran USEF CCI2*-L Junior /Juara Kebangsaan Acara Pelumba Muda. Pasangan itu menamatkan skor dressage mereka 35.9 dan menduduki tempat kesembilan keseluruhan dalam kelas.

Keputusan

Sentiasa berhubung

Ikuti perkembangan USEF Eventing dengan mengikuti USA Eventing pada Facebook dan Instagram. Ikuti US Ekuestrian di Facebook, Instagram, Tik tokdan Twitter. Gunakan #USAEventing.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *