Carl Hester mengenai rancangannya untuk En Vogue dan bintang akan datang yang menarik

 • Carl Hester adalah seorang yang sangat sibuk pada masa ini. Selain terbang ke seluruh dunia untuk menjadi tuan rumah kelas induk dan mengajar klinik, dia juga melangkah masuk untuk mengambil alih menunggang beberapa kuda Charlotte Dujardin, semasa dia hamil anak pertamanya, yang dijangka pada tahun baru.

  “Charlotte masih menunggang kuda, tetapi dia mula hamil dengan lebih berat, dan dia tidak menunggang ke tahap seperti dulu – tiada lagi tempat duduk untuknya!” mendedahkan Carl pada episod 129 The Horse & Hound Podcast, minggu ini disokong oleh NAF – Five Star untuk Persembahan Terbaik Seluruh Dunia.  “Saya turun dari penerbangan dari Australia dan tugas pertama saya apabila saya pulang ke rumah melalui pintu adalah untuk pergi dan kembali dengan beberapa kuda,” tambahnya. “Terdapat banyak perkara yang perlu dilakukan – saya sangat sibuk.”

  Tetapi semua kerja tambahan dan menunggang akan berbaloi – Carl sangat teruja dengan kuda grand prix yang akan datang yang kini berada di halaman, dan terdapat tiga khususnya yang dia harap akan membuat penampilan sulung grand prix mereka antara sekarang dan 2024.

  “Kami sedang melihat untuk menyediakan lima kuda grand prix untuk Sukan Olimpik seterusnya, dan kami mempunyai beberapa kuda yang sangat menarik untuk memulakan grand prix musim bunga akan datang,” kata Carl.

  Carl Hester: ‘En Vogue sangat bagus’

  Carl Hester mengira En Vogue, kuda Olimpik 2021 miliknya, dan Imhotep, kuda pasukan Charlotte Dujardin 2022, antara lima itu – yang pertama telah ditarik balik daripada persaingan pasukan 2022 pada Mei selepas mengalami kecederaan ringan. Tetapi Vogue kini “sangat baik” dan kembali bekerja, menurut Carl, yang akan memberi anak lelaki Jazz berusia 13 tahun itu musim sejuk yang mudah untuk menggodam dan meregangkan sebelum berkempen untuknya untuk Kejohanan Eropah tahun depan pada musim bunga.

  “Vogue bukan kuda kejuaraan tertutup, jadi tidak ada gunanya berkempen dia untuk Piala Dunia musim sejuk ini,” kata Carl. “Saya tidak akan memerlukannya sehingga kira-kira April, jadi saya akan meluangkan masa untuk membawanya pulang dan kami sedang berusaha keras untuk kuda-kuda lain.”

  Salah satu kuda lain itu ialah Hawtins San Floriana, kuda betina San Amour berusia 10 tahun yang dengannya Charlotte menjaringkan kemenangan berganda di medium lanjutan dan prix st george (PSG) di Hartpury Premier League pada bulan Julai.

  “Dia sangat berbakat, dan berkaitan dengan Hawtins Delicato [Carl’s 2018 World Equestrian Games medallist]. Dia mempunyai bakat yang sama seperti yang dia ada dan etika kerja cemerlang yang sama,” kata Carl. “Dia berharap akan memulakan kerjaya grand prixnya.”

  Hawtins San Floriana dan Charlotte Dujardin di Hartpury Premier League 2022

  Hawtins San Floriana dan Charlotte Dujardin di Hartpury Premier League 2022

  Terdapat juga pemain Alive And Kicking yang berusia lapan tahun, pemenang pertandingan akhir PSG kuda muda 2022 di Hartpury, dan naib juara dalam PSG di peringkat kebangsaan pada September.

  “Saya menunggangnya pada masa ini dan saya terus bersamanya dengan baik. Kami berharap dia akan bermula sekitar Mac dengan grand prix pertamanya,” kata Carl.

  Charlotte Dujardin dan Alive And Kicking memenangi perlawanan akhir PSG kuda muda Elite Stallions 2022

  Charlotte Dujardin dan Alive And Kicking memenangi perlawanan akhir PSG kuda muda Elite Stallions 2022

  “Dan kemudian ada Times Kismet yang cemerlang,” tambahnya, merujuk kepada anak perempuan Ampere berusia tujuh tahun, juara sederhana maju kebangsaan semasa. “Dia agak muda, tetapi dia seperti menunggang sofa yang paling indah di dunia; Saya benar-benar memujanya. Dia adalah pemenang melalui dan walaupun dan bakatnya untuk grand prix adalah luar biasa, jadi dia sangat menarik.

  Charlotte Dujardin pada kejohanan dressage musim sejuk 2022 di Times Kismet

  Charlotte Dujardin dan Time Kismet di Kejohanan Pakaian Musim Sejuk 2022.

  “Ia adalah masa yang sangat menggembirakan untuk kumpulan itu, dengan detik kebenaran akan datang: bagaimana mereka akan berada di gelanggang pada tahap itu,” sambung Carl. “Memang banyak tunggangan untuk saya hadapi, lagipun kuda-kuda ini bukan hanya mengambil masa 15 minit – kerana kuda grand prix yang akan datang saya perlu mendapatkannya dengan sungguh-sungguh dan lembut dan ke hadapan, mereka perlu mempelajari pergerakannya, dan mereka perlu menimba lebih banyak pengalaman persaingan di gelanggang juga.”

  Untuk mendengar Carl Hester berbual lebih lanjut tentang En Vogue, apa yang dia lakukan pada musim sejuk ini dan matlamatnya untuk beberapa tahun akan datang, tonton episod 129 The Horse & Hound Podcast, minggu ini disokong oleh NAF – Five Star untuk Persembahan Terbaik Seluruh dunia.

  Anda juga boleh menikmati…

  Charlotte Dujardin membincangkan perasaan melihat Carl Hester menunggang kudanya, dan cara dia membantu penunggang akan datang

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk meningkatkan langganan anda untuk mengakses kami perkhidmatan dalam talian yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *