Carl Hester: Adakah lawatan dressage British pada kad untuk 2023?

 • Carl Hester pada jadual jet-setnya dan menarik penunggang asing ke UK

  Musim demo syarahan telah bermula dan saya telah pun melakukan yang pertama. Lebih daripada 30 tahun yang lalu, demo syarahan pertama saya ialah di Gleneagles, jadi sangat bagus untuk kembali ke Scotland di Pusat Ekuestrian Kebangsaan Scotland (SNEC), berhampiran Edinburgh.

  Kemesraan dan kemurahan hati orang Scotland dengan cepat menghilangkan kegelisahan yang saya rasakan pada majlis-majlis ini. Arena yang menakjubkan di sana sangat terang, dengan tapak dan kapasiti yang sangat baik untuk 1,200 orang. Terima kasih atas sambutan hangat kepada semua yang datang ke “The SNEC” dan kepada pasukan di sana atas semua kerja keras mereka sebagai persediaan.  Perhentian seterusnya ialah Massachusetts, Amerika Syarikat, kemudian Queensland, Australia, pada awal November, mengambil kelas induk “Melalui peringkat” saya dalam sedikit perjalanan.

  Semua pengembaraan ini membuatkan saya berfikir tentang tahun depan dan pertandingan. Seperti yang kita semua dapati, perjalanan pasca-Brexit ke Eropah bukanlah mudah – secara ringkasnya – tetapi nampaknya peluang yang indah mungkin muncul dengan sendirinya. Walaupun masih dalam peringkat perancangan dan tanpa butang ditekan lagi, kami mungkin mendapat CDI empat bintang di Royal Windsor Horse Show dan antarabangsa tiga bintang di Hickstead Mei depan.

  Penganjur Royal Windsor, HPower juga memakai satu-satunya pakaian lima bintang Britain di Pameran Kuda Antarabangsa London. Pada tahun 2021, kelas yang disediakan untuk membantu kuda-kuda Olimpik kami bersiap sedia untuk berpakaian murni dan acara di Tokyo adalah contoh betapa bergunanya Windsor sebagai acara, dengan semua orang awam di sana, suasana dan publisiti yang dihasilkan daripadanya.

  Adalah penting untuk dressage menjadi sebahagian daripada Royal Windsor dan tahun depan – dengan Duli Yang Maha Mulia Permaisuri sebagai penaung British Equestrian – akan menandakan era baharu. Ia akan menjadi sangat pedih dan emosi kerana kita semua pasti akan mengingati mendiang Ratu kita.

  Kami mengharapkan British Equestrian untuk menyokong semua penganjur antarabangsa kami dan memanfaatkan gabungan dressage dengan showjumping di acara. Pada bulan Mei tahun ini, saya bercakap tentang Liga Perdana Hickstead yang berwajah baharu dan meletakkan cabaran – adakah mereka bersedia untuk CDI?

  Nah, nampaknya cabaran itu mungkin telah diterima. Ya, nampaknya ia akan mengikuti dengan teliti selepas Royal Windsor, tetapi mengapa tidak? Lihatlah Spanish Sunshine Tour dan lain-lain seperti di Eropah. Inilah yang boleh menarik lebih ramai pelumba asing ke rancangan kami. Ini belum ditetapkan, tetapi saya berkata kepada rakan-rakan saya di luar negara: “Datanglah ke Britain dan buat dua pertunjukan berprestij; kami ingin berjumpa dengan anda.”

  Bakat semata-mata

  Dickie Waygood dan John McEwen dianugerahkan The Queen’s Award for Equestrianism oleh British Horse Society adalah berita yang sangat istimewa. Tidak hairanlah pasukan British kita telah begitu berjaya pada jam tangan Dickie. Ia adalah tugas yang serba lengkap – banyaknya pengetahuan yang diperlukan, berada di sana untuk pasukan melalui susah dan senang, pengurusan dan bakat untuk menyampaikan pakej itu untuk menyokong pasukan kami lagi dan lagi. Dickie, kami salute awak.

  Saya cukup bernasib baik kerana berada dalam pasukan ketika John McEwen menjadi doktor haiwan pasukan (hanya satu aspek dalam kerjaya veterinarnya yang cemerlang). Walaupun dah beberapa tahun tak jumpa dia, Krismas lepas aku tengok dokumentari Hotel Chocolat. Terdapat John dan isterinya yang tiada tandingannya, tanpa mengetahui kamera terpampang di atas mereka, melawat gerai pop timbul dan menikmati banyak coklat. Jika itu persaraan, saya menantikannya!

  ● Adakah anda bernasib baik untuk menghadiri salah satu demo kuliah Carl? Beritahu kami mengenainya di [email protected]

  • Ruangan eksklusif ini juga akan tersedia untuk dibaca dalam majalah Horse & Hound, yang dijual pada Khamis 13 Oktober

  Anda juga mungkin berminat dengan…

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *